Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minne: Jultomten som blev inlåst i bryggstugan

Julafton hemma i Norrböle 1955. Månen lyste klart mellan tallarna på Törberget. Köldens täcke låg tungt över byn. Kvicksilvret låg stilla vid tjugo gradersstrecket. En ensam räv skällde hjärtskärande borta vid Sandudden.

Pappa tog på sig sina ytterkläder och sa: Nu ska jag gå ner till sjön och ta fast tomten. Några timmar senare kom han hem igen. Stampade av sig snön på farstubron och ropade. Göran! Nu har jag låst in jultomten ”däri brögsturn.” Vid sextiden dukade mamma upp julbordet. Nu gick tiden olidligt sakta. Som när man sitter hos tandläkaren och ska rotfylla.

Men när alla ätit sig riktigt mätta samlades vi i salen. Där stod julgranen i sin fulla prakt. Klädd med spröda glaskulor, karameller och flämtande stearinljus. Bakom granen låg ett märkligt paket. Mycket större än de andra julklapparna. Mamma läste alltid på paketen och delade ut ett åt gången. De fick öppnas i lugn och ro, innan nästa delades ut. Jag och mina bröder var mest nyfikna på det stora paketet.

Det blev det sista och hon läste: God Jul! Bengt, Bo och Göran önskar morfar. Paketet öppnades med rekordfart. Sex stycken ivriga barnhänder rev och slet i julpappret. Men vad är detta? I paketet låg en liten timmerdoning. Med riktiga järnmedar, smidda beslag och kättingar. ”Det var jultomten det.” Pappa hade gått över sjön till Mellansel för att hämta paketet. Timmerdoningen var tillverkad av vår morfar Lars i Hälsingland. Med den röda ”tomtekälken” gjorde vi många fartfyllda åk. Ofta på gnistrande skare. Ett julminne räddat ur glömskans hav.

God jul! Alla läsare.

Göran Jonsson, Åmynnet

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel