Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minne av Nils Åke Eklund: Barndomens flyende minnen

I byn Gala beläget väster om Örnsköldsvik. En typisk lantidyll där allt gick sin gilla gång alla hade kor , höns och grisar.

Annons

Det gick egentligen ingen nöd på oss med mat då det slaktades på hösten. Jag hade sett några som hade införskaffat sig barncyklar de var heller inte riktigt vuxna likt mig. Visst såg man lite avundsjukt på dem när de kom cyklande. De äldre trakterade ofta sina cyklar antingen på väg till dans eller till badet vid Moälvens mynning.

Lite blygt frågade jag min mamma om hon inte kunde köpa eller få tag i en cykel. Men som man förstår så här många år efteråt var det inte så gott om pengar. Pappa tog alla de jobb som fanns att få ihop pengar till en stor familj som vi var.

Vid ett tillfälle var han hos en bonde i Västerhus och hjälpte honom när han fick syn på en trampcykel som låg mot ladugårdsväggen. Det var rostig och inte särskilt fin han frågade bonden hur mycket han ville ha för cykeln. Pappa hade väl tydligen hört från mamma vad jag önskade. Bonden tyckte att det där är inget att ta betalt för, låt pojken din få den.

Och nog blev jag glad trots att den inte såg blänkande och ny ut. Den var rostig men pappa gick på med sandpapper och putsade bort rosten. Att jag var lycklig framgår väl inte minst av fotot, kanske jag skulle en dag bli speedwayförare men livet kom att ta andra vägar som brukligt är.

Nils Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons