Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minitoppmöte i EU om arbete för unga

Annons

Den skyhöga ungdomsarbetslösheten i EU är temat när statsminister Fredrik Reinfeldt och minst 23 andra stats- och regeringschefer träffas i Paris i dag.

Några direkta beslut väntas dock inte.

Alla förstår allvaret i att vi lever i en tid där trösklarna har höjts på arbetsmarknaden, konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt efter mötet i Paris.

Från svensk del berättades om satsningen på de så kallade ya-jobben - anställningar på yrkesintroduktionsavtal för ungdomar upp till 25 år - och hur de har kommit till.

Det finns konstruktioner över hela Europa som har den här likartade idén att koppla ihop ungdomar utan erfarenhet på ett sätt så att de får praktik men samtidigt utbildning på arbetsplatsen. Nu har vi betonat att det är parterna på den svenska arbetsmarknaden som tillsammans med regeringen har fört de här samtalen och att vi hoppas få volym kring detta när flera branschavtal kan komma på plats, säger Reinfeldt.

Att göra det svårare för arbetskraft att flytta mellan EU-länderna tror han inte på.

Vi tycker det är viktigt att vi står upp för den fria rörligheten när vi nu har fattat beslut om att vi ska ha den. Det är också viktigt att inse att i förlängningen av den diskussionen döljer sig väldigt snabbt också protektionism. Jag tror att för man ekonomisk politik rätt, har man konkurrenskraft och tillväxt så går det att skapa fler jobb och då ska man inte hamna i den här världen där man hävdar att jobb tas från varandra. Jag tror inte att det är den världsbilden som kommer att lägga grund till att jobben blir fler, säger Reinfeldt till TT i Paris.

Mötet är en uppföljning på det initiativ som Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog i somras vid ett möte i Berlin. Några direkta beslut väntas inte - i stället syftar mötet främst till att "bekräfta den politiska viljan om att nå resultat inom två år", uppger en källa inom den franska presidentadministrationen.

Parallellt hålls även ett möte för EU:s arbetsmarknadsministrar där Elisabeth Svantesson (M) deltar för Sverige.

Frankrikes president François Hollande väntas vid mötet bland annat trycka på för en revidering av EU:s arbetskraftsregler, i syfte att minska inflödet av låglönearbetare, rapporterar AFP. Frankrike och ett antal andra länder sägs vara kritiska mot att Tysklands avsaknad av en minimilön gör att företag i landet kan skicka ut "miljontals" arbetare med låg lön för kortvariga uppdrag i övriga EU-länder.

Hollande är hårt pressad av en sviktande ekonomi och usla personliga opinionssiffror på hemmaplan. I måndags blev presidenten till och med utbuad av demonstranter i samband med den officiella minneshögtiden på årsdagen av första världskrigets slut - ett tillfälle då någon fransk president aldrig tidigare blivit kritiserad.

Vi har känslan av att han inte lyssnar så vi måste protestera, sade en av demonstranterna till fransk tv efteråt, enligt Reuters.

Ett 70-tal personer greps vid protesten, som myndigheterna anklagar extremhögern för att ligga bakom.

Mer läsning

Annons