Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern tveksam till OS i Sverige

Annons

Stockholm och Åre söker vinter-OS 2022 - men regeringen tror inte att det går.

Vi ställer oss frågande till den budget de har tagit fram, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth som tycker att Norge har en mer realistisk syn.

SOK, som tidigare i höstas presenterade sin utredning om ett svenskt OS, säger att det finns ett massivt stöd i idrotts-Sverige för arrangemanget. Enligt SOK:s ordförande Stefan Lindeberg visar utredningen att kostnaden för ett OS i Stockholm och Åre är tio miljarder kronor.

Nu ska vi granska siffrorna och titta över investeringarna. Den 14 mars ska ansökan vara klar och då ska vi kunna svara på alla IOK:s frågor, säger han.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har tidigare sagt att hon är tveksam till att lämna en statlig förlustgaranti med tanke på de stora kostnader som OS för med sig. "De senaste fem vinter-OS har i genomsnitt kostat nära dubbelt så mycket som nu uppskattas för Stockholm", skrev hon när utredningen presenterades.

Jag vet att SOK vill arrangera vinter-OS i Stockholm/Åre. Jag tycker det är bra med stora arrangemang, men vi ställer oss frågande till budgeten, säger Adelsohn Liljeroth i dag. Internationella olympiska kommittén kommer att kräva att staten går in med en förlustgaranti och det finns ingen botten och inget tak på en sådan, så den frågan får vi återkomma till, säger hon.

TT: Är det rimligt att skattebetalarna får stå risken för en förlustgaranti?

Vi har ställt oss just den frågan eftersom vi bedömer att den budget man lägger fram inte riktigt håller. Norge som avser att söka har en budget som vi ser som mer realistisk och den ligger betydligt högre. Sedan tillkommer kampanjkostnader, det kostar en kvarts miljard att kampanja.

TT: På din ton låter det som om det ser mörkt ut?

Jag tror tyvärr att det här är svårt. Jag tror att OS har blivit så stort att små länder har svårt att konkurrera.

SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg är också IOK-ledamot och medlem i IOK:s exekutiva kommitté, och hon tror att Sverige har en bra chans att få OS 2022.

Det koncept vi har är intressant. Stockholm är en huvudstad med tillgänglighet till hotell och arenor. Dessutom är min känsla att det är Europas tur att få vinter-OS, säger Lindberg.

Riksidrottsförbundet, RF, upplever, liksom SOK, att det finns ett starkt stöd bland idrottsförbunden. Frågan har varit på remiss, men RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber poängterar att man kommer att ta upp frågan ytterligare en gång om SOK väljer att gå vidare med en formell ansökan.

Vi tycker att det här projektet är så pass intressant att det finns en möjlighet att jobba vidare med det, säger hon.

Det viktigaste för RF och medlemsförbunden är att de investeringar som skulle behöva göras kommer att kunna gynna breddidrotten även efter 2022.

Jag tror att ett OS på hemmaplan skulle leda till en skjuts i utvecklingen av elitidrotten, men också för idrottsintresset hos den breda allmänheten, säger Karin Mattsson Weijber.

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) är tveksam och säger att staden inte tagit ställning till att stödja ett OS, och inte kan bidra med pengar.

Om det inte kommer fram någon revolutionerande ny idé för hur OS ska betalas så har jag svårt att se att det blir av, säger han.

I Åre finns däremot entusiasm.

Det är spännande! Vi har i stort sett det som behövs - en arena och backar, säger Leif Nord, kommunalråd i Åre (M). Vi har arrangerat VM 2007 och söker nu igen för 2019. Ett OS är inte så mycket större än VM, självklart är vi intresserade.

Det som skulle behövas är bostäder, säger han. Åre har diskuterat med SOK, men hur kostnader för exempelvis bostäder och annat ska betalas är inte klart.

Enligt förslaget koncentreras OS till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar skulle avgöras i Åre. För att kunna genomföra slalomtävlingar i Stockholm måste dock Flottsbrobacken i Huddinge få en dubbelt så stor fallhöjd, upp till 210 meter, skriver Hägglund i utredningen.

Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina har bekräftat att de söker vinter-OS 2022, och Oslo sade i förra veckan att man hade för avsikt att lämna in en ansökan. Det har även sagts att Peking, i samarbete med Zhangjiakou, kommer att söka spelen.

Beslutet tas av IOK den 31 juli 2015.

Mer läsning

Annons