Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern kritisk mot sammanbrott

Annons

Var fjärde familjehemsplacering av barn avbryts i förtid, och barnen slussas runt i olika boenden, visar en ny rapport. "Alldeles för många sammanbrott", säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) till TT.

Rapporten har tagits fram på ministerns uppdrag.

Vi har alldeles för många sammanbrott för att de här barnen ska få en trygg uppväxt, säger Larsson. Det som är intressant är att det alltid går fram varningssignaler före ett sammanbrott. Dessa signaler måste fångas upp, säger Larsson.

Från och med 1 januari 2013 ska ett obligatoriskt avtal upprättas mellan familjehemmen och kommunen. Vad som regleras är frivilligt, men det kan handla till exempel om vem som ansvarar för myndighetskontakter. Dessutom blir socialnämnden skyldig att erbjuda utbildning till familjehemmen.

TT: Är det rimligt att familjehemmen är kommunernas ansvar?

Ja, det är de som finns närmast barnen och har den bästa helhetsbilden, säger Larsson.

En vanligt orsak till uppbrotten är konflikter inom familjen, särskilt när det gäller tonåringar som bott i familjen länge. Sådana konflikter är visserligen vanliga även inom biologiska familjer, men för familjehemsplacerade barn kan konsekvenserna bli mer dramatiska då familjehemsavtalen kan sägas upp med kort varsel.

Det här handlar om barn med en trasslig uppväxt som är i stort behov av stabilitet, säger Lars Waerner, ordförande i Stulen barndom i Stockholm.

Rapporten, som TV4 Nyheterna tagit del av, lämnas på fredagen till socialdepartementet.

Projektledaren Marie Berlin anser att socialtjänsten måste ta varningssignalerna på allvar och snabbt vidta åtgärder för att förhindra sammanbrott.

När det gäller de yngre barnen, de under tolv år, ligger ofta barnets biologiska föräldrar bakom sammanbrottet. Slutsatsen i rapporten är därför att socialtjänsten måste bli bättre på att erbjuda hjälp och stöd när föräldrar och familjehem hamnar i konflikt.

Men familjehemmen måste också få en starkare rättslig ställning. "I dag har familjehemmen ingen rätt att komma till tals hos socialnämnden i beslut som rör barnet, trots att barnet ibland bott där under större delen av sitt liv", skriver Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons