Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minimuseum om Graningeverkens historia

I 40 år arbetade Gunnar Haglund inom Graningeverken. Han har haft en mycket viktig roll i förverkligandet av den utställning om det anrika företagets ställts samman av Ytterlännäs hembygdsförening i Stenskolan i Bollstabruk.

År 1673 ansökte guvernören i Västernorrland Karl Larsson Sparre hos Bergskollegiet om att få inrätta ett järnbruk "av masugn och hammare" i Graninge by nordväst om Sollefteå. Fyra år senare togs järnbruket i drift.

Det blev också starten på en lång och viktig industriepok i Ångermanland och angränsande landskap.

Men Graningeverkens styrelse och majoritetsägare bestämde sig för att i olika etapper sälja skogsegendomarna inklusive sågverk samt kraftverken med tillhörande nät. Dessa delar ägs och drivs i dag av SCA respektive det tyska kraftbolaget Eon.

Bollstabruk är en ort som är intimt förknippad med Graningeverken.

- Järnbruket som först flyttats till Sollefteå och därifrån till Bollstabruk anlades 1737 och 1854 hade den första sågen byggts, berättar Gunnar Haglund som 1945 fick anställning på Graningeverkens kontor i Bollstabruk.

Han blev företaget troget ända fram till pensioneringen 1985 och hade då de senaste 25 åren varit ekonomichef. Gunnar Haglund var i början av 1990-talet engagerad i tillkomsten av det lilla museum som inretts i "spikboden" intill herrgården vid sågverket. Efter att ha samlat in diverse föremål med kopplingar till järnverkets och sågens historia kunde spikboden invigas 1995.

Ytterlännäs hembygdsförening stod bakom förverkligandet av spikbodsprojektet. Föreningen och dess arkivgrupp, med Gunnar Haglund och Svea Larsson i spetsen, står också bakom det lilla museum som byggts upp i ett av Stenskolans rum.

- Den här utställningen kallar vi Graningeverken förr och handlar om hela företagets historia, förklarar Gunnar Haglund.

I rummet har diverse dokumentation samlats som på ett åskådligt och intressant sätt berättar om Graningeverkens långa historia och omfattande verksamhet.

Intresserade som vill se utställningen kan kontakta Gunnar Haglund eller passa på vid det tillfällen Stenskolan är öppen. I sommar kommer byggnaden har öppet under några helger.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70