Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre bonusar till börsdirektörer

Annons

Högre lön - men färre bonusar. Så ser löneutvecklingen ut för de svenska börsdirektörerna, enligt en granskning av 225 svenska börsbolag.

Vi ser att bonusdelen i ersättningarna till vd:ar och andra ledande befattningshavare sjunker markant, säger Dick Simonsson, vd för försäkrings- och pensionsföretaget Inpension Asset Management, till Dagens Industri.

De fasta lönerna för de verkställande direktörerna ökade marginellt i fjol, samtidigt som bonusdelen av vd-lönerna sjönk från 21 till åtta procent, enligt tidningen. 2008 var medianlönen för en börs-vd 2 570 000 kronor, en ökning med 75 000 jämfört med året innan.

Det har också blivit allt vanligare med tak för bonusersättningar, exempelvis tre eller sex månadslöner, säger Maria Hammargren, analytiker på Inpension till DI.

Bäst betalda är vd:arna i industriföretagen, där Scanias vd Leif Östling ligger i topp med en inkomst på 16 miljoner kronor, inklusive bonus.