Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre bidrag till SOK

Regeringen beslutade på torsdagen om statens stöd till idrotten för 2010. Statsanslaget uppgår till drygt 1,2 miljarder kronor. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter innebär det att Sveriges olympiska kommitté (SOK) får ett statsbidrag på 23 miljoner kronor nästa år, jämfört med årets 40 miljoner.

Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, anser att beslutet kommer hota den svenska OS-satsningen mot London 2012.

Runt 50-60 aktiva måste ut ur topp- och talangprogrammen av dagens 180. Vi måste tala med Riksidrottsförbundet och regeringen, det här går inte, säger han till Svenska Dagbladet.

Regeringen delar inte SOK:s syn på beslutet. Enligt idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth har SOK fått ökat anslag för OS.

Vi satsar sex miljoner extra för ökade OS-kostnader. Sedan flyttar vi andra pengar för att SOK och RF ska göra en gemensam elitsatsning. Tillsammans får de sedan bestämma om pengarna, säger hon till SvD.