Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Millennium-trilogin till Hollywood

Stieg Larssons Millennium-böcker är redo för Hollywood.

Ett slutgiltigt avtal mellan aktuella filmbolag väntas i början av nästa år.

En första film ser vi tidigast 2012, säger Mikael Wallén, vd för Yellow Bird.

Det är filmbolaget Sony Pictures som befinner sig i slutfasen av förhandlingar med det svenska produktionsbolaget Yellow Bird. I början av nästa år väntas ett färdigt avtal vara klart.

Sony köper rättigheterna till att göra film av "Millennium"-trilogin. Till att börja med den första boken, "Män som hatar kvinnor". Sedan tidigare är de svenska filmerna klara för distribution i USA.

Vi har förhandlat i ett par månader nu, men det har varit på gång sedan i somras, säger Mikael Wallén, vd för Yellow Bird, till TT Spektra.

Ställer krav

Anledningen till att förhandlingarna har tagit så lång tid beror på Yellow Birds krav om medbestämmande i filmmakeriet.

I USA vill de naturligtvis att vi ska skriva på ett standardavtal, vilket i praktiken betyder att de får bestämma allt. Det vill inte vi.

Vad kan ni egentligen ställa för krav?

Vi är ju medproducenter, och vi vill se till att resultatet inte går för långt ifrån böckerna. Vi vill även vara med när det kommer till rollbesättningen.

Enligt Mikael Wallén finns det ännu inga aktuella namn för huvudrollerna. I medierna har det bland annat spekulerats om att Brad Pitt kan komma att spela Mikael Blomkvist.

Jobbat med Spielberg

Enligt Hollywood Reporter, som avslöjade nyheten om förhandlingarna mellan Hollywood och Sverige, ska Steven Zaillian vara påtänkt som manusförfattare.

Zaillian har tidigare jobbat med regissörerna Steven Spielberg och Martin Scorsese.

Det stämmer att Zaillian är tillfrågad, och han är intresserad. Men eftersom avtalet mellan oss och Sony inte är klart än, har inte han lämnat ett slutgiltigt besked.

Om avtalet mellan Sony och Yellow Bird sluts i början av 2010, kan filmandet sätta igång 2011, menar Mikael Wallén.

En färdig produkt till bioduken kan vi vänta oss till tidigast 2012.