Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljövetare föreläste om den hållbara staden

Miljövetaren Philip Näslund var nyligen inbjuden av Senioruniversitet i Örnsköldsvik för att föreläsa om hur vi gemensamt kan skapa hållbara och smarta städer med oss invånare i fokus.

Annons

Philip Näslund är verksam inom hållbar stadsutveckling med fokus på produktion och konsumtion och arbetar som projektledare på Umeå kommun. Just nu leder Philip ett av de större hållbarhetsprojekten i Umeå, Sharing City Umeå.

Han konstaterade att vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid. Vi behöver ställa om samhället till att bli koldioxidneutralt för att minimera de negativa effekterna av de klimatförändringar vi nu ser.

– Det måste vi göra tillsammans och se till att vi samtidigt skapar ett samhälle som främjar sociala kontakter och en hållbar livsstil, sade Philip Näslund.

De globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030 ger oss en global viljeinriktning i omställningen tillsammans med Parisavtalet och dess målsättningen om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader Celsius. Arbetet måste genomsyra hela samhället och oss som individer och dessa mål måste brytas ner till lokala handlingsplaner.

Eftermiddagen tog utgångspunkt i staden då allt fler bor i tätorter och de måste formas för att möta dagens utmaningar och framtidens behov. I vår region sker många intressanta initiativ för att hitta nya lösningar, ofta i samverkan mellan offentlig sektor, privata företag, akademin och samhällsentreprenörer. Det är också viktigt att skapa ett engagemang hos oss som bor och verkar i städerna och på landsbygden.

För att ta ett exempel kan vi kolla på hur städerna har formats utifrån bilen som det huvudsakliga transportslaget. Bilen med tillhörande vägnät tar upp en betydande del av stadens yta och har gjort att det är generellt det enklaste och mest flexibla sättet att färdas.

Philip Näslund berättade att det nu pågår flera initiativ i bland annat Umeå för att de hållbara färdsätten; gång, cykel och kollektivtrafik ska bli de mest attraktiva i både nya områden och de som redan finns.

– Genom att göra det skapar vi även mer utrymme i stadsmiljön för oss människor. Det blir ännu enklare att främja rörelse och en grönare stad.

I Umeå testas nu lösningar för servicehubbar. Platser i bostadsområden där du kan hitta delningslösningar för cyklar och bilar och en närhet till kollektivtrafik. Det är även platser för att få hemleveranser av mat och paket samt där du kan sortera ditt avfall. På så sätt kan resebehovet minska och samtidigt skapas utrymme för en ökad service och tillgänglighet i staden.

Ett annat exempel som redan finns på många platser i Sverige är Fritidsbanken. Det kan beskrivas som ett bibliotek för sport- och fritidsutrusning som fått stort genomslag. Utrustning skänks av privatpersoner och Fritidsbanken ser till att lagar, reparerar och låna ut utrustningen. Fritidsbanken är ett bra exempel på en verksamhet som både bidrar till sociala värden, genom att fler får möjlighet till en aktiv fritid och samtidigt minskar miljö- och klimatbelastningen.

Philip Näslund menar att vi nu behöver sätta en ny vision för våra städer och samhällen som ger oss ett ökat välbefinnande, samtidigt som vi håller oss inom planetens ekologiska gränser. Då behöver både befintlig och kommande och infrastrukturen förändras, så att de hållbara lösningarna blir det självklara valet i vår vardag.

– Det är möjligt att skapa nya vanor och bryta normer på det personliga planet. Vi har möjligheten och tillsammans kan vi agera för en hållbar framtid!

Kerstin Näslund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel