Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljörörelsen: Ett misslyckande

"Ynkligt", "skamligt", "innehållslöst". Miljöorganisationer över hela världen tävlade med varandra om att beskriva Köpenhamnsmötet som ett misslyckande.

Nnimmo Bassey, ordförande i Jordens vänner, ansåg att världens rika länder nu har dömt miljoner av världens fattigaste till "hunger, lidande och död" allt eftersom klimatförändringarna tilltar. Han lade hela skulden på de utvecklade länderna.

Amerikanska Sierra Club hävdar att ansvaret faller tungt på USA:s senat som inte stöttat president Barack Obama med lagstiftning för att begränsa koldioxidutsläpp.

President Obama och resten av världen fick betala priset här i Köpenhamn på grund av obstruktionspolitiker i USA:s senat, sade organisationens ordförande Carl Pope.

Pierre Radanne, klimatrådgivare i flera afrikanska länder, talade om ett "sammanbrott för FN" medan Världsnaturfonden (WWF) oroas av att mötet inte tvingar länder att agera.

Klyftan mellan retoriken och verkligheten kan kosta miljoner människor livet, hundratals miljarder dollar i förlorad välfärd och missade möjligheter, sade Kim Carstensen som står i spetsen för WWF:s globala klimatinitiativ.

Han tillade dock att löften som enskilda länder givit under konferensen kan bidra till mer konkreta åtgärder i framtiden.

Vi är besvikna men fortsätter att vara hoppfulla, sade han.