Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljörörelsen: Ett misslyckande

"Ynkligt", "skamligt", "innehållslöst". Miljöorganisationer och andra tävlade om att beskriva Köpenhamnsmötet som ett misslyckande.

Överenskommelsen i Köpenhamn fastställer några viktiga saker men förblir vag och otydlig gällande andra, säger Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI, till TT.

Det är bra att de tunga länderna anslutit sig till målsättningen att jordens medeltemperatur inte får stiga mer än två grader, en målsättning som EU haft länge.

Samtidigt görs det inga konkreta utfästelser kring hur man ska nå det målet. Det kvarstår att arbeta fram, säger Rummukainen.

Han konstaterar också att en del länder, som mindre ö-nationer, tyckte att man skulle sänka gränsen för hur mycket medeltemperaturen får stiga till max 1,5 grad.

Överenskommelsen saknar också bindande krav på utsläppsminskningar, vilket kan betyda problem längre fram.

Skjuter man utsläppsminskningarna framför sig återstår det mer att göra senare och det kan innebära att det blir tuffare för teknik och investeringar att hänga med.

Köpenhamnsöverenskommelsen ger enligt Rummukainen ändå en tydligare utgångspunkt för det fortsatta arbetet.

Men mycket av arbetet återstår att driva inför förhandlingarna i Bonn om ett halvår och toppmötet i Mexiko i december.

Anders Hellberg, talesman i klimatfrågor för svenska Greenpeace, menar att den 19 december 2009 riskerar att "gå till historien som dagen då miljoner människors dödsdom skrevs under".

"Frågan är egentligen hur många människor som måste dö, hur mycket regnskog som måste brinna och hur stora städer som måste översvämmas innan våra politiker förstår att vi inte kan förhandla med klimatet", säger han i ett pressmeddelande.

Ellie Cijvat, ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner, anser att världens ledare försökt att "rädda sina ansikten i stället för att rädda klimatet".

Amerikanska Sierra Club hävdar att ansvaret faller tungt på USA:s senat som inte stöttat president Barack Obama med lagstiftning för att begränsa koldioxidutsläpp.

President Obama och resten av världen fick betala priset här i Köpenhamn på grund av obstruktionspolitiker i USA:s senat, sade organisationens ordförande Carl Pope.

Pierre Radanne, klimatrådgivare i flera afrikanska länder, talade om ett "sammanbrott för FN" medan Världsnaturfonden (WWF) oroas av att mötet inte tvingar länder att agera.

Klyftan mellan retoriken och verkligheten kan kosta miljoner människor livet, hundratals miljarder dollar i förlorad välfärd och missade möjligheter, sade Kim Carstensen som står i spetsen för WWF:s globala klimatinitiativ.