Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöprojekt i Utansjö misslyckades

Försöket med att rena marken vid gamla Utansjöfabriken från tungmetaller med hjälp av energiskog misslyckades. Eller snarare fick det aldrig riktigt chansen.

– Vi blev tvungna att lägga ner projektet av ekonomiska skäl, säger forskaren Yvonne Andersson Sköld.

Det var för snart tre år sedan som Tidningen Ångermanland berättade om EU-projektet Rejuvente. Tanken var att hitta nya, billigare och effektiva metoder att sanera förorenade markområden. Områden som bara var måttligt förorenade.

På tre olika platser i Sverige anlades därför salixodlingar på sådana industriområden; Utansjöbruk, Vivstavarv och Kallinge.

– På de två andra områdena fungerade det jättebra, men de ekonomiska ramarna räckte inte till för Utansjö. Vi hade behövt harva och lägga ut ogrässkydd, men hade inte de resurserna.

Det innebar att man helt enkelt avbröt försöket i Utansjö, men fortsatte på de två andra platserna.

Tanken var att planteringen skulle stabilisera kemin i marken så att farliga ämnen inte lakas ut. Och så fungerar det också, berättar Yvonne Andersson Sköld.

Ytterligare ett moment var att undersöka om energiskogplanteringen kunde suga upp föroreningar ur marken. Sedan skulle man använda bränslet till energiproduktion och ta till vara askan med tungmetaller och föroreningar.

– Men samhället är nog inte moget för den tekniken ännu.

Yvonne Andersson Sköld berättar att hon söker pengar för att gå vidare med projekten.

Det finns närmare 3 000 hektar förorenade områden i Sverige varav ungefär en tredjedel skulle kunna användas för energiskog som samtidigt förhindrar urlakning. Det är mycket billigare än omfattande saneringar.

Faksimil TÅ 2011-01-24