Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartister vill ut i Europa

Den ene vill minska utsläppen. Den andra vurmar för integrationspolitiken.
Tomas Frejarö och Göran Hådén har inget emot att byta rådhuset i Härnösand mot Europaparlamentet i Bryssel.
– Det blir ett långt valår, säger de båda samstämmigt.

Kampanjen har just börjat. Med drygt tre månader kvar har partierna utsett sina kandidater till EU-valet den 25 maj.

Miljöpartiet i Västernorrland har två namn som ställer upp i valet - båda kommer från Härnösand och är dessutom bosatta på samma gata: Östanbäcksgatan.

– Jag är jätteglad över förtroendet, jag har sett att man kan göra skillnad. Jag vill driva globala rättvisefrågor och klimatfrågor, säger Göran Hådén, som även toppar Miljöpartiets riksdagslista i Västernorrland.

Tomas Frejarö, biträdande kommunalråd i Härnösand, brinner mest för integritetsfrågorna.

– Vi lever i ett informationssamhälle och den personliga intigriteten får inte offras. Det är också viktigt att stå upp för homosexuellas rättigheter, inte minst mot bakgrund av vad som händer i Ryssland idag.

I dag har Miljöpartiet två platser i parlamentet. Efter förra valet 2009 skickades, förutom Isabella Lövin, Carl Schlyter till EU-parlamentet för partiet. Göran Hådén är tolfte namn på listan, Tomas 25:e.

– Vi har inga stora förhoppningar att bli invalda i parlamentet. Men bara att vi finns med som kandidater visar att vi har ett stort förtroende i partiet, säger Göran Hådén

Han kan däremot hoppas på en plats i riksdagen i höst. Miljöpartiet har medvind i de senaste opinionsmätningarna och hade det varit val idag hade saken varit klar: Ett extra mandat är vikt för Västernorrland.

– Jag är förberedd på vad som kan ske. Det känns bara inspirerande, säger han.