Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet värnar en seriös process

Annons

Miljöpartiet värnar Härnösands utveckling och ett uthålligt näringsliv, där förutsättningarna för en hållbar och växande besöksnäring är en viktig del. Vi menar att det vore mycket olyckligt att avbryta processen kring Kanaludden i förtid, innan vi vet vad vi har att ta ställning till. Det är inte trovärdigt om man verkligen vill se ett nytt hotell i Härnösand. Kanaludden är den enda platsen där branschen har visat intresse för ett hotellbygge. Därför prövas nu den platsen noga.

Många viktiga frågor har ställts i debatten. Självklart ska relevant fakta som inte är sekretessbelagd finnas tillgänglig. På kommunens hemsida uppdateras information kontinuerligt med frågor/svar. Alla svar finns ännu inte. I olika steg kommer ytterligare underlag att tas fram. Först senare i vinter kan konkreta förslag finnas, inklusive en ekonomisk helhetsbild. Kommunfullmäktige har i stor enighet beslutat om den processen.

Just nu pågår en upphandlingsdialog med intresserade företag. Sekretessen för alla inblandade, inklusive den politiska referensgruppen, är helt enligt lagstiftningen. Det är mycket märkligt att partier som säger sig värna näringslivet, ifrågasätter en sådan självklarhet i en upphandling med flera inblandade företag!

Miljöpartiet utesluter inte en folkomröstning i hotellfrågan. Folkomröstningar är ett viktigt demokratiskt redskap som kan fördjupa engagemang, kunskap och bidra till ett gott samtal. Men i dagsläget finns inget konkret förslag till avtal för ett eventuellt hotellbygge, med all väsentlig fakta på bordet. Tidigast i vinter kan det finnas färdigt. Då har vi som parti underlag att ta grundad ställning till om avtalet uppfyller de krav vi ställer på projektet. Då kan vi också ta ställning till en eventuell folkomröstning.

Nu krävs fortsatt noggrant arbete med att klargöra förutsättningarna för ett hotell på Kanaludden, i respektfull kontakt med företagen. Miljöpartiet har under hela arbetets gång värnat ett antal viktiga principer, så som hållbarhet, allmänhetens tillgång till simhallen, gestaltning och områdets utveckling i stort. Det kommer vi att fortsätta göra.

Amanda Lind

samhällsnämndens ordf (MP)

Tomas Frejarö

bitr kommunalråd (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel