Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet satsar 560 miljoner extra på skolan i Västernorrland

Bland annat kan de medlen användas till att anställa 243 nya medarbetare i skolan, till satsningar på lärare och på att varje elev ska nå kunskapsmålen.

Annons

Miljöpartiet tänker långsiktigt. Det gäller inte bara miljön, utan i högsta grad även skolan och hur barnen har det. Förutom det mänskliga lidandet, så kan ett enda barn som hamnar snett kosta samhället 15 miljoner kronor under sin livstid. Därför är det särskilt klokt att satsa mer på barn och unga.

Sverige behöver en storsatsning på skolan för att bryta de negativa trender som senast visade sig i den omtalade PISA-undersökningen där Sverige rasade i rankingen. Det viktigaste är nu inte vems fel det är att det blivit så här, utan vad vi bör göra åt det.

Administrationsbördan på Sveriges lärare måste minska. Skolan måste få arbetsro och lärarna måste få mer tid med eleverna.

Skolan behöver också ökade resurser. Därför satsar Miljöpartiet nationellt 23 miljarder kronor mer än alliansregeringen på svensk skola de kommande fyra åren, vilket innebär över 10 000 nya jobb i skolan.

För Västernorrlands del skulle det innebära 560,4 miljoner kronor i ytterligare resurser de kommande fyra åren. Bland annat kan de medlen användas till att anställa 243 nya medarbetare i skolan, till satsningar på lärare och på att varje elev ska nå kunskapsmålen.

Extrapengarna fördelas jämnt över landet, så uppdelat per kommun i Ångermanland skulle fördelningen av Miljöpartiets extrapengar till skolan bli så här:

Örnsköldsvik: 127,8 miljoner extra och 56 nya jobb i skolan. Härnösand: 56,4 miljoner extra och 24 nya jobb i skolan. Sollefteå: 42,3 miljoner extra och 18 nya jobb i skolan. Kramfors: 39,2 miljoner extra och 16 nya jobb i skolan.

För oss gröna är valet enkelt. I stället för ett femte jobbskatteavdrag vill Miljöpartiet använda våra gemensamma pengar långsiktigt – till skolan och klimatet. Det tycker de flesta svenskar vore en bättre prioritering, för det är så man bygger ett land starkt.

Göran Hådén

partistyrelseledamot och etta på MP Västernorrlands riksdagslista

Jakob Norstedt-Moberg (MP)

gruppledare och ledamot i Bildningsnämnden i Örnsköldsvik

Ann-Kristin Schipper (MP)

ersättare i Barn-, kultur- och utbildningsnämnden i Kramfors

Rebecka Bjurhall (MP)

ledamot i Skolnämnden i Härnösand

Ingvar Kristenssen

ordförande MP Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel