Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: "Ingenting är utlovat eller klart i BB-frågan"

– Vi har bestämt att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna. Det kanske kräver ombildningar och annat. Men det är inte färdigt än.
Det uppger Brita Wessinger, sammankallande i Miljöpartiet Västernorrland, i en kommentar till landstingsuppgörelsen.

Rent sjukvårdspolitiska frågor vill hon inte kommentera. Kulturen kan hon bättre, bland annat som ordförande i länsmuseet Murberget.

I uppgörelsen mellan S och MP pekas ut att diskussioner ska föras med berörda kommuner om Scenkonstbolaget, länsmuseet samt Mannaminne. Kulturen är inte längre fredad från besparingar.

– Vi måste titta på alla områden. Jag får försöka freda min verksamhet på länsmuseet och visa att vi gör rätt för pengarna, säger Brita Wessinger.

Läs också: Socialdemokraterna avbryter samarbetet med Vänsterpartiet

Även den politiska organisationen kommer att stå inför förändringar, fastslår S och MP gemensamt. Vad detta innebär är oklart, om det innebär färre politiska poster och/eller sammanslagningar

– Kan vi slimma organisationen och sänka kostnaderna vi också? Det är viktigt. Men det måste vara relevant och demokratin får inte bli sämre, säger Brita Wessinger.

Läs också: Landstingets ekonomi allt bättre

Eva Andersson (MP) är gruppledare i landstinget och har undertecknat uppgörelsen ihop med landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S).

Där fastslås att "i oktober ska beslut fattas om ifall det ska finnas en eller två förlossningskliniker i länet". Om det betyder att tre BB redan är uteslutet kommenterar hon så här:

– Man ska titta på förslagen. De ska prövas. Förslagen ska utredas och utifrån det tar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut. Nuläget behöver ju inte utredas. Men ingenting är bestämt. Ingenting är utlovat eller klart.

Eventuellt förändrad driftsform för Sollefteå sjukhus ska kunna tas upp på fullmäktige i oktober. MP håller öppet för att det kan innebära intraprenad men även landstingssamarbete med kommuner på modell från Norrtälje.

– Det får vi titta på. Det pågår samtal. Över huvud taget är breddat samarbete med kommunen väldigt viktigt, säger Eva Andersson.

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.