Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Det är nu vi har chansen att vända den negativa utvecklingen i haven

Våra hav är hotade på många sätt. Övergödning, överfiske, klimatförändringar, förstörda livsmiljöer och spridning av plast och andra föroreningar innebär enorma påfrestningar för haven. 

 För ett år sedan hölls den största globala havskonferensen någonsin, på initiativ från Sverige och Fiji. Där avlade Sverige och andra aktörer en lång rad löften - alla de svenska löftena är nu på väg att genomföras. 

Sverige har med Miljöpartiet i regeringen tagit på oss ledartröjan för att rädda världens hav. Bara i år satsar vi 600 miljoner för att bekämpa övergödning, miljögifter och plast i haven och under mandatperioden har vi fördubblat ytan skyddade marina områden i Sverige. Det är viktiga steg mot en hållbar havspolitik men än finns mycket kvar att göra. Därför vill Miljöpartiet att:

Plasten ska bort från våra hav.Miljöpartiet vill fortsätta ge stöd till de kustkommuner som drabbas av tusentals ton plastskräp varje år. Därutöver vill vi införa en skatt på engångsartiklar som orsakar nedskräpning, och förbjuda vissa särskilt problematiska plastprodukter.

• Fisket måste bli hållbart.Globalt är 60 procent av världens bestånd fiskade till sin gräns och 30 procent överfiskade. Miljöpartiet vill gynna det småskaliga fisket och fiske med miljövänliga metoder. Vi vill också förbjuda destruktiva fiskemetoder som bottentrålning, med start i skyddade områden.

 Bara i år satsar vi 600 miljoner för att bekämpa övergödning, miljögifter och plast i haven

• Föroreningen av havet ska stoppas.Nya utsläpp av läkemedel och gamla utsläpp från industrier skadar livet i havet. Miljöpartiet vill fortsätta arbetet med sanering av miljöfarliga vrak och komma till rätta med utsläppen av läkemedel.

• Övergödningen av Östersjön och våra sjöar behöver upphöra.Övergödning leder till algblomning och syrebrist. Miljöpartiet vill se nya ekonomiska styrmedel - som skatt på handelsgödsel - för att motverka detta. Medlen ska återföras till lantbruket. Smarta åtgärder kan bidra både till näringslivsutveckling i kustsamhällen och kraftigt minskade utsläpp.

Det är nu vi har chansen att vända den negativa utvecklingen. Genom ett aktivt arbete kan vi värna våra vatten, samtidigt som vi är ett föredöme internationellt.

Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet de gröna

Karolina Skog (MP), miljöminister

Amanda Lind, partisekreterare och första namn på MP Västernorrlands riksdagslista 

Göran Hådén, partistyrelseledamot och andra namn på MP Västernorrlands riksdagslista

Olof Dahlberg, språkrör MP Örnsköldsvik 

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel