Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: "Biologisk mångfald är grenen vi sitter på – nu är den hotad"

Snart är sommaren här och omkring oss vaknar livet upp efter en lång vinter. Vad vore livet utan allt det där som växer, surrar och kryper?

Som alla arter är människan beroende av andra djur och växter. Nu behöver mångfalden dig. För den är hotad.

Forskarna larmar: läget är lika allvarligt som med klimatet. Världen är inne i en sjätte massutrotning av arter (...den femte var när dinosaurierna dog). Människan är orsaken – och lyckligtvis även lösningen.

Fortfarande finns fler än 63 000 arter i den svenska naturen. Många ger oss det vi kallar ekosystemtjänster och ett gott liv.

Som alla arter är människan beroende av andra djur och växter. Nu behöver mångfalden dig. För den är hotad.

Grönska och vatten i staden ger till exempel renare luft, bättre lokalklimat, ökad hälsa, klimatanpassning, närodlad mat och bullerdämpning. Barn håller sig friskare när de får vistas i naturen, även en kort promenad sänker pulsen och blodtrycket.

Men den biologiska mångfalden minskar både globalt och i Sverige. Minskningen är svår att märka av och arter som försvinner säger inte till. I Sverige finns drygt 4 000 så kallat rödlistade arter varav ungefär 700 i Västernorrland.

Läs mer: Oksanen: Skogspolitiken är på fel väg - landsbygdsriksdagens budskap till partiledarna måste vara att stärka äganderätten

Du kan göra skillnad. Du kan sköta om naturen, plocka skräp eller inreda din trädgård så att humlor och bin trivs. Du kan välja ekologiskt och giftfritt när du handlar. Du kan bruka din skog utan kalhyggen. Du kan också överväga vilket parti som gör mest för miljön och för att skydda naturen. 

Miljöpartiet värnar naturen. Med oss i regering har naturen nu fått dubbelt så stor budget. Senaste året skyddades 80 procent fler nya områden än före vår historiska satsning. 

Nu ser vi skillnad. Mer natur har skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av. Förra året hade enbart nationalparkerna 2,5 miljoner besök. Det är rekord  - och fler besök än vad allsvenskan i herrfotboll har. 

Vi vill skapa biologisk mångfald med blomsterängar och uppmuntra till stadsodling med bland annat ätbara växter i stadens planteringar.

I Härnösand vill MP utveckla gröna lösningar i samhällsplaneringen som exempelvis alternativa dagvattenlösningar, gröna tak, viktiga grönområden. Vi vill skapa biologisk mångfald med blomsterängar och uppmuntra till stadsodling med bland annat ätbara växter i stadens planteringar. Vi vill också se över möjligheten att öka andelen skyddad natur i kommunen, både på land och till havs. 

Läs också: Skogen: "Skriver man inte under myndighetens skambud så får man ingenting – avskyvärt maktmissbruk"

Nu behöver vi din röst. Valet efter sommaren är avgörande. Alla partier i alliansen samt SD vill skära ned kraftigt på miljöbudgeten. Miljöpartiet vill fortsätta satsa. Så att du, dina barn och kommande generationer får ha den biologiska mångfalden kvar - och allt den ger, från mat till naturupplevelser.

Amanda Lind (MP)

Partisekreterare och toppkandidat till riksdagen för MP Västernorrland

Knapp Britta Thyr (MP)

Vice ordförande i samhällsnämnden i Härnösand och toppkandidat till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel