Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsmäll efter sorkangrepp

Gnagande sorkar har orsakat skador för miljontals kronor i Jämtland och Västernorrland. Även i Västerbotten har mängder av skogsplantor förstörts.

- De har käkat på plantorna under snön, säger Gullik Nilsson, konsulent vid Skogsstyrelsen i Jämtland.

Anmälningarna om skogsskador har rasat in sedan snön tinat bort.

Det finns exempel på skogsägare i Jämtland som fått 80 procent av sitt senaste planterade hygge förstört.

Till Länsförsäkringar har omkring 100 anmälningar strömmat in under de två senaste veckorna, rapporterar Mittnytt.

Antalet sorkar har ökat explosionsartat och nådde en topp i höstas i Mellannorrland.

Vid massförekomst kan det lokalt uppkomma stora skador genom sorkangrepp. Men normalt är angreppen av mindre betydelse för skogsbruket. Störst skada gör älg och rådjur, enligt Skogsstyrelsen.

De mest dramatiska sorktopparna sker norr om Dalälven.

Massförökning av sork i norra Sverige inträffar vart fjärde till femte år och slutar normalt med ett i det närmaste totalt sammanbrott där endast ett fåtal individer överlever då födan tryter.

Mycket talar nu för att sorkpolulationen är på väg att krascha, även om det sker i varierande takt lokalt.

- Nu när jag är ute ser jag inte till några sorkar här i mitt område, jag tror inte att sorken kommer att orsaka några större skador nästa vinter, säger Gullik Nilsson.

Redan 1971 började forskare vid Umeå universitet fånga skogssork, den nordliga arten gråsiding och åkersork. Då handlade det om risken för sorkskador i skogsplanteringar.

- Den populationstopp som sorkarna nådde i fjol låg i nivå med rekordåren på 1970-talet, konstaterar Birger Hörnfeldt, projektledare för miljöövervakningen av smådäggdjur vid Umeå universitet.

Sorkarna har annars minskat under en lång period, bland annat på grund av fler rovdjur. Men troligen även för att det ekologiska systemet förändras. Forskarna ser ett samband mellan den globala uppvärmningen och sorkarnas försämrade livsvillkor.ANDERS EDHOLM/TT