Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonfond till teknikföretag

Annons

Regeringen tänker i budgetpropositionen satsa runt 700 miljoner kronor fram till och med 2020 i en ny, grön investeringsfond för främst små och medelstora företag. Fonden ska delvis finansieras av EU:s regionalfondsprogram, hoppas regeringen.

Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland för en grön omställning måste miljöteknikföretagen få tillgång till riskvilligt kapital, skriver Centerministrarna Annie Lööf och Anna-Karin Hatt på DN-Debatt.

Almi företagspartner och Energimyndigheten får i uppdrag att föreslå hur den nya gröna fonden ska utformas, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande. Fonden ska tillföras cirka 175 miljoner kronor från respektive myndighet. Till det hoppas regeringen att lika mycket ska komma från EU:s regionalfond. Regeringen hoppas också på privat riskkapital.

Fonden ska gå in med riskkapital i tidiga skeden i små miljöteknikföretag.

Vid sidan av de offentliga resurserna som nu sätts in är ju tanken att de ska matchas av privat riskkapital. I den bästa av världar kan den totala omslutningen bli långt över en miljard, säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Och hon tror att privata investerare nu börjat få upp ögonen för miljöteknikbranschen.

Det är en bransch som har framtiden för sig och är jättestor globalt sett och väntas fördubblas de kommande sex åren. Sverige kan med sitt kunnande vara med och lösa miljöproblem världen över samtidigt som det skapar jobb och företag här hemma.

Hatt var med på president Obamas besök på KTH och det mötet var givande.

Helhetsbilden är att han ger ett väldigt fint kvitto på det svensk-amerikanska samarbetet på energi- och miljöteknikområdet som vi haft i många år. Det är ett ömsesidigt lärande. Samtidigt var det väldigt glädjande att Obama på presskonferensen, när han fick den direkta frågan från TT om vad han tycker att USA kan lära av Sverige, nämnde just energiomställningen, säger Hatt.

Det är ingen slump att Sverige bjuds in i G20-kretsen när energifrågor ska diskuteras, konstaterar ministern.

Mer läsning

Annons