Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner till projekt i Örnsköldsvik för EU-migranterna

Två miljoner kronor kommer att gå till ett EU-projekt i Örnsköldsvik för att skapa bättre förutsättningar för socialt utsatta EU-migranter.
– Det handlar om utbildning, personal och en lokal för hygien, säger Lena Finne Jansson.

Det handlar om elva miljoner kronor från en EU-fond, som nu fördelas till Umeå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Umeå och Sundsvall har fler EU-migranter än Örnsköldsvik. Just nu räknar vi med att det finns cirka 20 personer här i vår kommun, säger Lena Finne Jansson, som är kommunens sammanhållande länk för projektet, som beräknas komma i gång i början av nästa månad.

– Det är Kommunförbundet Västernorrland som är projektägare, men här i kommunen är det ett samarbete mellan kommunen och kyrkorna. Ungefär på samma sätt som när det gäller härbärget, säger hon.

Läs även: Tiggarna fruktar vintern: "Har svenskarna blivit fattigare?"

Pengarna i Örnsköldsvik, cirka två miljoner kronor, kommer att räcka till en lokal, plus datorer, tvättmedel med mera och även en anställd heltidstjänst i två och ett halvt år framåt.

– I Örnsköldsvik har vi valt att anställa en person på 50 procent och två på 25 procent var. Mycket av jobbet kommer att vara på kvällstid.

Ett av målen med projektet är att på sikt öka möjligheterna till försörjning i EU-migranternas hemländer. Till exempel kommer kommunen även att bedriva studiecirklar för att på så sätt höja kompetens och hjälpa till med hälsoinsatser.

– Man kan säga att det handlar om de EU-medborgare, som faller utanför systemet. Det är människor som inte hör hemma någonstans, säger Lena Finne Jansson och tillägger att när det gäller utbildningsinsatser handlar det även om rättigheter och ansvar.

Läs mer: Hemlösa bjöds in till julfest – arrangören: "Vi vill dela med oss av kärlek och värme"

Pengarna som kommer att användas till projektet får endast användas på plats i de kommuner, som nu är med i projektet.

– Det är inte möjligt att göra exempelvis insatser i Rumänien eller Bulgarien, säger Lena Finne Jansson.

Projektet som sådant går under namnet "Make sense – Social inkludering och egenmakt för utsatta EU-medborgare i norra Sverige". I Örnsköldsvik handlar det om ett samarbete mellan kommunen, Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Frälsningsarmén, Elim, EFS och Svedjeholmskyrkan.

Just nu är man mitt uppe i att hitta en lämplig lokal för projektet, liksom rekrytering av personal.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.