Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner skäl till vinst på fredag

Annons

Det finns 25 miljoner skäl till att vinna mot Österrike på fredag.

Och det är bara de ekonomiska.

Pengarna är viktiga, men det finns många andra värden med att gå till VM, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har ännu inte presenterat vad den ekonomiska belöningen blir av ett VM-deltagande, men om man ser till VM i Sydafrika delade det internationella förbundet ut sammanlagt 454 miljoner dollar. Att bara kvalificera sig ledde till en miljon dollar i "förberedelsepengar" och ytterligare åtta miljoner dollar om man slogs ut i gruppspelet.

Landslagschefen Lars Richt:

De exakta summorna brukar inte presenteras förrän till lottningen, men även om beloppen inte brukar bli jättemycket högre från mästerskap till mästerskap så lär de i vart fall inte bli mindre, säger Richt.

Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson välkomnar naturligtvis all form av tillskott, särskilt sådant som ligger utanför budget.

Och för att över huvud taget kunna ta sig till VM så behöver Sverige komma minst tvåa i gruppen - och därmed är en vinst mot Österrike på fredag ett bra steg på vägen.

Det betyder mycket för intresset kring sporten, vårt marknadsvärde, nyrekrytering och så vidare. Men strikt ekonomiskt när alla omkostnader är betalda så gör vi ett överskott på 25 miljoner kronor om vi tar oss till VM. Vi kalkylerar inte med sådana här tillskott, men vi har varit väldigt bortskämda med kvalframgångar de senaste åren. Vi har dock fonderat en del av intäkterna från tidigare mästerskap, bara för att vi får 25 miljoner så behöver vi ju inte sätta sprätt på dem på en gång.

Mer läsning

Annons