Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner satsas på arbetslösa ungdomar

Kramfors kommun ska i två år driva ett projekt på 10,6 miljoner kronor för att minska arbetslösheten för unga mellan 15 och 24 år. Europeiska socialfonden, ESF, bidrar med 7 av miljonerna.

Allt har gått mycket snabbt i starten av projektet som fått namnet TRIA, då det består av tre delar.

– Möjligheten dök upp efter semestern, i september skickade vi in ansökan och förra veckan fick vi besked om att det var klart. Den 11 januari startar projektet som ska pågå till december 2017, berättar Tommy Laurell, projektsamordnare för arbetsmarknadsfrågor.

Målgruppen är unga mellan 15 och 24 år som varken jobbar eller studerar och som dessutom inte är inskrivna vid arbetsförmedlingen. Tommy Laurell uppskattar att det kan handla om ett 50-tal personer i Kramfors kommun. I gruppen kan det ingå så kallade hemmasittare, ungdomar som av olika anledningar väljer att inte gå till skolan.

I projektet ska ungdomarnas olika behov kartläggas. Sedan ska insatser som arbetsträning, personlig utveckling och studier sättas in. Olika mål och indikatorer används för att visa på resultat.

De båda kommunala förvaltningarna som tillhör bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden respektive barn-, kultur- och utbildningsnämnden samverkar i projektet. Kommunen bidrar med lokaler samt personal i form av ekonom, pedagog och studie- och yrkesvägledare. Denna kommunala insats värderas till 1,1 miljoner kronor.

Samordningsförbundet Kramfors, där kommunen, arbetsförmedlingen försäkringskassan och landstinget samarbetar, går in med 2,5 miljoner kronor i TRIA. ESF:s sju miljoner tas ur sysselsättningsinitiativet för unga i mellersta Norrland.

Sex tjänster ska omgående rekryteras till projektet.

– Nu letar vi efter lämpliga lokaler för att kunna komma i gång så snabbt som möjligt, säger Tommy Laurell.