Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljögifter i läderskor

Vanliga läderskor innehåller flera sorters miljögifter, bland annat trevärt krom som sprids både till den som bär skorna och till naturen. Det visar en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort. Föreningen har analyserat 21 par skor varav 11 är köpta i Sverige.

Krom fanns i höga halter i samtliga par utom ett, dessutom innehöll två av paren så kallade azo-färger som kan vara allergiframkallande.

Dessutom hittades det mycket giftiga bekämpningsmedlet bromerad fenol i ett par skor och även arsenik, kvicksilver och bly.

Trevärt krom är enligt Naturskyddsföreningen en relativt harmlös kemikalie, men vid förbränning eller om skorna slängs på en soptipp kan kromet spridas med lakvatten i miljön. Om krom kommer ut i naturen finns risk att det oxiderar till sexvärt krom som är en cancerogent och miljöskadligt.