Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöenheten kräver svar på läckaget vid Österåsens Hälsohem

Ett avloppsläckage upptäcktes nyligen i området vid Österåsens Hälsohem.

I ett föreläggande kräver nu Miljöenheten i Sollefteå svar från Landstingsfastigheter - Landstinget Västernorrland - efter läckaget som upptäcktes i en avloppsbrunn i området kring Österåsens Hälsohem.

Läs också: Bakterie i vatten vid Österåsens Hälsohem

De vill ha svar på följande:

► Orsaken till läckaget från kontroll/rensbrunn på spillvattenledning från Österåsens Hälsohem.

► Vidtagna och framtida åtgärder, samt rutiner att förebygga läckage av spillvatten från Österåsens Hälsohem.

– Vi vill ha besked senast under vecka 35, det vill säga nästa vecka, säger Jan–Erik Sundin, Miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sollefteå.

Efter att en närboende slagit larm och klagat över dricksvattnet gjordes en kontroll av spillvattenledningen och fem rensbrunnar/avloppsbrunnar i början av augusti. Kontrollen gjordes från Österåsens Häslohem och ned till den gamla vägen mot Österåsens Hälsohem.

Med på den här inspektionen var en driftsansvarig från Österåsen, en från en VVS firma samt företrädare för Tekniska– och Miljöenheten i Sollefteå.

Under den här kontrollen upptäckte man att stenar förekom i en av dessa brunnar och att de delvis förhindrade ett helt fritt flöde för spillvattnet. Bedömningen efteråt var att det var orsaken till översvämningen vid brunnen.

Hans Axelsson, fastighetschef på Landstingsfastigheter, Landstinget Västernorrland, bekräftar att de fått ett föreläggande och att de ska ge sin bedömning till Miljöenheten.

– Vi kommer att göra en sammanställning över vad vi gjort. Det finns inga andra brister gjorda än stenarna som upptäcktes. Vår sammanställning ska handläggas i samarbete med Miljöenheten och krävs det därefter kommer vi att ha en fortsatt dialog med dem, säger Hans Axelsson.

Fotnot: De prover som togs på dricksvattnet från Österåsens Hälsohem var utan anmärkning.