Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbränsle för flyg är inte lösningen på kort sikt – flygskatt är det bästa alternativet

Replik på "C om flygskatt: "Beskatta resandet fel väg att gå – ställ om till grönare flyg".

Vad Centerpartisterna inte förstått är att miljöbränsle inte är ett alternativ på kort sikt. För att åstadkomma något här och nu är den föreslagna flygskatten det bästa alternativet.

I dag finns inte miljöbränsle i de volymer som skulle krävas ens för 5 procent inblandning. Miljöbränsle är i dag 4 till 10 gånger dyrare än fossilt bränsle. Ett krav på miljöbränsle i dag skulle slå ut stora delar av flyget i Sverige samt öka priset på miljöbränsle för befintlig biltrafik.

Men Centerpartiet kanske vill att skattebetalarna generellt skall vara med och bidra till miljöbränsle genom att subventionera bränslet. Vilka skatter skall vi då höja? Miljöbränslet är en färskvara vilket kommer att betydligt fördyra distribution och hantering.

Läs också: Oppositionsråd och företagare: "I Örnsköldsvik är inte flyget något givet – men livsviktigt för lokala näringslivet"

Miljöbränslet ger direkt en betydande kostnadsökning även om endast ett fåtal passagerare är med på flygningen. Flygskatten är betydligt snällare mot svaga linjer med litet passagerarunderlag.

Flygskatten är första steget och inte den slutgiltiga lösningen. Men vi måste börja någonstans.

Precis som vi alla började krypa innan vi lärde oss att gå. Borde vi kanske ställa kravet på våra barn att börja gå direkt (hoppa över krypstadiet) – är det är vad Centern vill?

I dag startar tre flygningar från Umeå till Stockholm inom 30 minuter. En flygskatt skulle göra att det minskas till max två flygningar. De två kvarvarande bolagen skulle enkelt klara att frakta de passagerare som vill flyga till Stockholm.

Majoriteten av EU:s befolkning bor i ett land som har flygskatt! Även USA, flygets förlovade land, har en flygskatt för både ankommande och avgående trafik.

Pilot

Läs också: Miljöpartiet: "Inför en klimatskatt på flyget – det vore bra för Norrland och världen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel