Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöaktivister nu "huliganer"

Annons

Ryska myndigheter har mildrat brottsrubriceringen mot de miljöaktivister som greps när de protesterade mot oljeutvinning i Arktis.

Protesten vid den statliga energijätten Gazproms oljeplattform Prirazlomnaja genomfördes i september. 28 aktivister från miljöorganisationen Greenpeace och två fotografer greps och har suttit fängslade sedan dess.

Nu har brottsrubriceringen ändrats från sjöröveri till huliganism, rapporterade nyhetsbyrån Interfax på onsdagskvällen. Det innebär att anklagelserna mildras; sjöröveri kan bestraffas med upp till tolv års fängelse, medan straffen för huliganism är mindre stränga.

Greenpeace anser att den nya brottsrubriceringen är helt orimlig. Miljöorganisationens ryske talesman Vladimir Tjuprov säger att rörelsen motsätter sig brottsrubriceringen lika mycket som anklagelsen om sjöröveri. Enligt honom är bägge anklagelserna tagna ur luften och "saknar bäring på verkligheten".

En domstol i Murmansk fastställde i dag ett beslut om två månaders häktning för den svenske aktivisten Dima Litvinov, som deltog i aktionen. Litvinov, som är både amerikansk och svensk medborgare, kommer att hållas i häkte till den 24 november.

Domstolen har avslagit överklaganden från 26 av aktivisterna.

Ryssland kommer att bojkotta förhandlingar i Internationella havsrättsdomstolen (Itlos) om händelsen. Det är Nederländerna som har vänt sig till domstolen och begärt förhandlingar.

Ryssland har informerat Nederländerna och Internationella havsrättsdomstolen. . . att det inte har för avsikt att ta del i förhandlingarna, citerade statliga nyhetsbyrån Ria en talesman för utrikesministern.

Mer läsning

Annons