Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöaktivister häktade i Ryssland

Annons

Hälften av en grupp miljöaktivister som fängslats av ryska myndigheter har häktats misstänkta för sjöröveri, uppger miljöorganisationen Greenpeace.

På torsdagen hölls häktningsförhandlingar i en domstol i Murmansk i nordvästra Ryssland för de 30 aktivister från organisationen som greps på fartyget Arctis Sunrise, när de protesterade mot rysk oljeexploatering i Arktis.

Hälften av förhandlingarna - separata för vart och ett av fallen - var klara på kvällen. Elva personer av olika nationaliteter hade då häktats för fortsatt utredning i två månader, medan fyra häktas i tre dagar inför en ny förhandling. I den sista gruppen finns en svensk.

Fartygets kapten Peter Willcox är bland dem som häktas i två månader, enligt nyhetsbyrån AFP. Willcox, som är amerikansk medborgare, har tidigare varit kapten på aktivistfartyget Rainbow Warrior som bombades av franska säkerhetstjänsten och sjönk i Nya Zeeland 1985. Den gången dog en fotograf ombord.

En rysk fotograf finns nu med bland de häktade, vilket kritiseras av Reportrar utan gränser.

Greenpeace protesterar mot häktningarna och kräver att personerna omedelbart friges. Nederländernas regering överväger rättsliga åtgärder mot Ryssland då fartyget är under holländsk flagg.

Brottsutredningen gäller enligt Greenpeace sjöröveri, en misstanke som president Putin tidigare avfärdat.

Mer läsning

Annons