Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardvinst för SAS

Annons

SAS redovisar en miljardvinst för tredje kvartalet och spår ett positivt resultat för helåret. Enligt vd Rickard Gustafson ger nu besparingarna effekt. Aktien rusar på börsen.

SAS redovisar en vinst före skatt på 1 120 miljoner kronor för perioden maj-juli. Det kan jämföras med vinsten på 726 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 11 593 miljoner kronor, jämfört med 11 638 miljoner kronor ett år tidigare.

Det är glädjande att kunna konstatera att våra uppoffringar har en effekt. Vi sänker enhetskostnaden, ökar passagerarintäkterna och levererar ett resultat före skatt på över en miljard kronor, säger vd Rickard Gustafson till TT.

SAS stärker sin finansiella position, bland annat genom försäljningen av Widerøe som väntas genomföras i september, samtidigt som man expanderar, ökar sin produktivitet och effektivitet och investerar i framtiden, bland annat genom nya långdistansplan, enligt Gustafson.

Allt det är jättepositivt. Men vi är också på det klara med att ett kvartal inte gör ett helår och det är hård konkurrens. Vi är helt inställda på att genomföra vårt stora omställningsprogram till fullo. Det är det vi har fokus på nu, säger han.

På tisdagen lanserade konkurrenten Norwegian flera nya linjer till USA, men Rickard Gustafson pekar på att det norska flygbolaget bara är en konkurrent av många.

Vi har flugit i oerhört hård konkurrens i många år. Vi har haft en oerhört stark efterfrågan i sommar, och har inte sett några konsekvenser av att de börjat flyga till Nordamerika.

Gustafson spår en ytterligare förbättring av den finansiella positionen under fjärde kvartalet i år och skriver i ett pressmeddelande:

"Under förutsättning att inget väsentligt oförutsett inträffar i omvärlden, kommer SAS koncernen att uppnå en EBIT-marginal överstigande 3 procent och ett positivt resultat före skatt, EBT, för helåret 2012/2013".

Jacob Pedersen, analytiker vid Sydbank i Danmark, pekar på att de stora omstruktureringarna har lett till att det nu går helt okej för SAS.

Flygbolaget har inte gått med vinst sedan 2007, men i år kanske det alltså kan bli en vinst för helåret. SAS läge förbättras "från kvartal till kvartal" och resultatet för det gångna kvartalet var starkare än vad Jacob Pedersen hade räknat med, bland annat för att omstruktureringarna gav en positiv effekt i stället för att kosta hundratals miljoner kronor.

Det vi trodde skulle bli en kostnad blev en inkomst, och det kommer ju att ge en viss medvind.

Jacob Pedersen är inte förvånad över att SAS inte märker av Norwegians USA-satsning.

Andelen lågprisbiljetter behöver vara högre om Norwegian verkligen vill förändra marknaden i grunden, säger han, men tillägger samtidigt att bolagets interkontinentala satsning precis har inletts.

Mer läsning

Annons