Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardsatsningar kritiseras

Annons

Regeringens infrastruktursatsningar riskerar att bli många miljarder kronor dyrare än planerat, visar en granskning. Regeringen får skarp kritik för att man brister i planeringen och underskattar kostnaderna.

Regeringen har inte sett till att statens miljardsatsningar på vägar och järnvägar är effektiva. Risken för att de blir dyrare än planerat är stor och det leder till att andra viktiga åtgärder inte kan genomföras, enligt Riksrevisionen.

Vi konstaterar att de principer som riksdagen och regeringen har lagt fast för transportpolitiken inte följs, säger riksrevisor Claes Norgren till TT.

Andra alternativ ska enligt principerna undersökas innan man gör nya investeringar. Men det gör inte regeringen, visar granskningen.

Effekten är att det blir dyrare, säger Claes Norgren.

Dessutom finns en brist på helhetssyn i planeringen av stora projekt, konstaterar Riksrevisionen. Tilläggsinvesteringar som är nödvändiga för satsningarna finns inte med i beslutsunderlagen.

Ett exempel är Västlänken, en järnvägstunnel under Göteborg som beräknas kosta 20 miljarder kronor att bygga. Där saknas information om de tilläggsinvesteringar på 20-35 miljarder kronor som krävs för att nå målen, investeringar som alltså kostar mer än själva tunneln.

Kringinvesteringarna tenderar att glömmas bort, inte hinnas med eller underskattas, säger Claes Norgren.

Men infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tycker att behovet av den typen av investeringar växer med tiden, och därför är svåra att ha med i beräkningarna.

"Om vi tvingades avvakta med samtliga stora och viktiga objekt för att ta hänsyn till alla framtida följdinvesteringar skulle många åtgärder aldrig kunna genomföras", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Hon håller med om att det finns mycket kvar att göra när det gäller effektivitet, men tycker ändå att regeringen är på rätt väg. Men den bilden bekräftas inte av Riksrevisionens granskning.

Regeringen säkerställer inte en effektiv användning av statens resurser. Det är allvarligt, säger Cleas Norgren.

Mer läsning

Annons