Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardkorruption i Afghanistan

Annons

Korruptionen kostar afghanska folket uppemot 18 miljarder kronor om året, nästan lika mycket som opiumhandeln omsätter, säger ett FN-organ.

FN-organisation UNODC, som arbetar mot droger och brottslighet, säger i en rapport på tisdagen att ohederligheten i det offentliga livet bekymrar afghanerna i gemen mer än det svåra säkerhetsläget eller arbetslösheten.

"Mutorna är en förödande skattebörda för ett folk som redan är bland världens fattigaste", säger UNODC:s chef Antonio Maria Costa i ett uttalande.

USA:s president Barack Obama och flera andra västledare har uppmanat Afghanistans president Hamid Karzai att ta krafttag mot korruptionen inom den offentliga förvaltningen, och nu sällar sig UNODC-chefen till klagokören.

Tvivel på Karzai

Om drygt en vecka ställs Karzai inför nya krav på upprensningar när han i London möter ledarna för de länder som skickat soldater till Afghanistan.

Karzai har lovat att göra något åt korruptionen, men många tvivlar på hans uppriktighet eftersom han samtidigt hävdar att västmakterna kraftigt överdriver problemet.

FN-rapporten är baserad på intervjuer under hösten med 7 600 afghaner i tolv provinshuvudstäder och mer än 1 600 byar. Svaren visar att korruptionen är en del av vardagslivet.

Under det senaste året har varannan afghan tvingats betala minst en muta till offentliga tjänstemän som poliser, domare, åklagare eller regeringsmedlemmar.

En fjärdedel av BNP

Genomsnittsmutan var drygt 1 100 kronor - i ett land där BNP per individ är mindre än 3 000 kronor.

De nästan 18 miljarder kronor som afghanerna sammanlagt tvingades betala i mutor motsvarar 23 procent av landets BNP och nästan lika mycket som omsättningen på narkotikamarknaden.

Mutor krävs regelmässigt av den som behöver ett officiellt dokument eller statligt tillstånd, advokathjälp eller sjukhusvård, sägs det i rapporten.

Costa uppmanar president Karzai att göra antikorruptionsmyndigheten till den" oberoende, orädda och välfinansierade myndighet den inte är i dag".

Personer i offentlig tjänst måste granskas noga och tvingas redovisa sina privatekonomier, och administratörer med tvivelaktiga kontakter måste avskedas, sägs det i FN-rapporten.