Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardförlust för Bank of America

Bank of America, USA:s största bank, redovisar en förlust för fjärde kvartalet i fjol på 5,2 miljarder dollar. Lägre räntenetto, en stor nota för återbetalning av stöd från USA:s regering och kreditförluster tyngde resultatet.

Per aktie låg förlusten på 60 cent, vilket kan jämföras med en snittprognos på en förlust på 52 cent per aktie.

Intäkterna lyfte med 59 procent till 25,4 miljarder dollar, mycket tack vare att man numera räknar in intäkterna från Merrill Lynch, som före Lehman Brothers-kraschen 2008 var en fristående investmentbank.

Resultatet och omsättningen var uppenbarligen sämre än väntat och aktien kommer att utsättas för samma säljtryck som vi sett mot IBM, JP Morgan och Alcoa efter deras rapporter, säger Peter Boockvar, aktiestrateg på Miller Tabak & Co i New York om Bank of Americas bokslutsrapport. Rapportsäsongen är, jämfört med förväntningarna som fanns, hittills en besvikelse, tillägger han.

Bank of America betalade i början av december tillbaka 45 miljarder dollar som storbanken fått i stöd ur USA-regeringens särskilda bankstödsfond, Tarp.

Wells Fargo & Co, USA:s fjärde största bank räknat i tillgångar, redovisade på onsdagen en vinst på 2,82 miljarder dollar, 8 cent per aktie, för fjolårets fjärde kvartal. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 1 cent per aktie enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Förbättrat resultat inom investmentbank-verksamheten drog upp Morgan Stanleys resultat för fjolårets fjärde kvartal.

I bokslutet som redovisades på onsdagen redovisade Morgan Stanley en nettovinst på 29 cent per aktie för fjärde kvartalet 2008, vilket kan jämföras med en förlust på 11:35 dollar per aktie under samma period året före.

Under kvartalet satte Morgan Stanley av 3,8 miljarder dollar för att täcka kostnader för incitamentsprogram, medan vd:n James Gorman och ordföranden John Mack självmant föreslagit att deras bonusar för 2009 inte betalas ut.

Samtidigt redovisar Bank of New York Mellon en rörelsevinst på 712 miljoner dollar, 59 cent per aktie, för fjärde kvartalet 2009. Det kan jämföras med vinsten på 50 miljoner dollar, 4 cent per aktie, under samma period året före.

Analytiker hade räknat med en vinst på 51 cent per aktie enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

US Bancorp, en av de större bankerna i USA som klarat kreditkrisen bäst, redovisar en vinst på 602 miljoner dollar, 30 cent per aktie, för fjolårets fjärde kvartal. Samma period året före låg vinsten på 330 miljoner dollar, 15 cent per aktie.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 29 cent per aktie.

I förra veckan drog JP Morgan Chase & Co i gång rapportsäsongen för bankerna i USA med en vinst för fjärde kvartalet på 3,3 miljarder dollar, trots oväntat stora kreditförluster både från bolån och kreditkort.