Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardbluffen som skakade börsen

Annons

"Samsung köper heta börsföretaget Fingerprint för 4,2 miljarder," stod det i pressmeddelandet som fick aktien att rusa.

Men allt var bara en skicklig bluff och börsen tvingades riva upp tusentals affärer.

Nu utreds härvan som grovt svindleri.

Pressmeddelandet, som nu har polisanmälts, gick via informationsföretaget Cision och fick Fingerprintaktien att rusa nästan 50 procent på börsen. Men efter bara några minuters febrig handel stod det klart att pressmeddelandet var falskt. Och börsen slog till bromsen med ett handelsstopp i bolaget.

På förmiddagen visste inte ens Cision riktigt vad som hade hänt men bolaget tog på sig skulden eftersom meddelandet gått ut från företagets system. Och på eftermiddagen bekräftade Magnus Thell, vd för Cisions svenska verksamhet, för TT att företaget blivit upplurat på läktaren av bedragare.

Men inte genom att hacka Cisions system. Bluffen genomfördes med e-post och några telefonsamtal.

Det är korrekt. Det har kommit från en person som utgett sig vara vd för Fingerprint Cards. Vi har följt de rutiner som vi jobbat efter i massor med år. Men självklart är det så att om man utsätts för bedrägerier så kan du inte skydda dig till hundra procent, men vi skärper nu rutinerna omedelbart, framför allt när det gäller kommunikationen med börsnoterade företag, säger Thell.

Både Stockholmsbörsen och den mindre handelsplatsen NGM beslöt att makulera alla affärer som gjordes i Fingerprintaktien under den tid som marknaden var vilseledd.

Det här är en enorm skandal. Allt på börsen handlar om förtroende och det krossas ju fullständigt när något sådant här händer, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet bank, om det falska pressmeddelandet. Det här har varit en av de mest haussade aktierna under det här året. Privatspararna har dragits till aktien som getingar till hallonsaft och det är jättemånga som nu berörs av detta.

Om bluffen har skett med brottsligt uppsåt är det troligt att den brottsliga affären inte skett i själva Fingerprint-aktien. Den kan mycket väl ha skett i en helt annan aktie, tror Mårder.

På Oslobörsen steg ett branschindex tillfälligtvis med 7 procent, enligt Claes Hemberg, sparekonomi på Avanza, som kallar det inträffade för "skrämmande".

Fingerprint-konkurrenten Precise Biometrics steg ett tag med upp emot 40 procent. Men även de affärerna backades tillbaka av börsen.

Övervakningsmyndigheten Finansinspektionen kommer nu att utreda bluffen. Även Ekobrottsmyndigheten tar tag i ärendet och inleder en förundersökning om grovt svindleri.

Mer läsning

Annons