Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militären märkte inget under lumpen

Den 20-åringa mannen, som åtalas för att ha skjutit en 65-årig man i halsen, gjorde värnplikt i Boden som ingenjörsoldat. Han deltog i övningar som handlade om strid i bebyggelse men han var inte utbildad i närstrid.

- Han var utbildad på att köra motorsåg, inte i att strida i bebyggelse, säger Kjell Lindqvist, informationschef på I 19 i Boden.

I utbildningen har han deltagit i övningar i strid i bebyggelse. Det är en uppgift som försvarsmakten tränar med tanke på framtida uppgifter i internationella uppdrag. I den rollen hade 20-åringen en undanskymd uppgift.

Det finns inga uppgifter om att 20-åringen har avvikit på ett onormalt sätt under värnpliktstiden.

- Det fanns inget som tydde på att han hade fallit ur ramen. Om det skulle ha varit så skulle det snabbt ha upptäckts. Visar soldaten mental svaghet så hamnar han hos våra psykologer och riskerat att skickas hem, säger Lindqvist.

Efter grundutbildningen utbildades 20-åringen i olika fältarbetsuppgifter. Då han har kunskap om skogsarbete fick han i huvudsak syssla med uppgifter som rör arbete med motorsåg.

Som vi ser det så har han psykiska tillstånd försämrats efter tiden hos oss, säger Kjell Lindqvist.

I förundersökningen finns bilder från 20-åringens lägenhet. På golvet ligger vapendetaljer, militära kläder och annan utrustning som kopplas samman med hans intresse för vapen.

Läs mer i fredagens TÅ

Läs tidigare artiklar:
[url=http://allehanda.se/avdelning/solleftea/23997]"Som en våldtäkt på vår familj"[/url]
[url=http://allehanda.se/avdelning/solleftea/23983]Gick och letade efter någon att döda[/url]

OLA THELBERG
070-218 31 09

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67