Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militären kan stoppa Byggmax planer

Byggmax vill etablera sig i Härnösand, men planerna kan skjutas i sank av militären som inte vill släppa till utrymme nedanför Fiskaregatan.

- Det här måste kommunen reda ut, för i annat fall är risken uppenbar att Byggmax söker sig någon annanstans upp emot Ådalen, säger Patrik Wallgren, Norrviddens kundansvarige i Härnösand.

Han preciserar de ytor som Byggmax vill ha och som Norrvidden kan ge dem på fastigheten Motorn 4.

- En plan utomhusyta på 6 000 kvadratmeter, ett lager under tak på 800 kvadrat samt utrymme för en butik. Nu delar vi infart med en annan fastighetsägare, men för att kunna köra runt behöver vi lite utrymme på militärt område, men det går tydligen inte för sig.

Leif Dahlin jobbar på fortifikationsverket i Sollefteå och är glasklar i sin bedömning.

- Det här handlar om ett skyddsobjekt. Det finns ett hyresavtal här mellan fortifikationsverket och försvaret, och dessutom är det klassat som ett skyddsområde. Det betyder att det är förbjudet för allmänheten att vistas i området utan tillstånd.


Det betyder alltså att dessa bestämmelser kan stoppa en etablering?


- Tja, vi kan inte släppa in någon.

- Mycket märkligt. Ponera att militären lägger ner här inom ett halvår, då har Härnösand missat en stor etablering. Så här får det inte gå till, säger Patrik Wallgren.


Läs mer i fredagens TÅ.EGON SUNDLÖF
070-662 27 53