Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militären försvinnerfrån Västernorrland

All militär verksamhet kommer att försvinna från Härnösand och Västernorrland. Det innebär att ett 70-tal arbetstillfällen är hotade.

- I 19 kommer inte att finnas kvar i Härnösand om förslaget går igenom, bekräftar Jan Mörberg, chef på I 19 i Boden för Allehanda Media.

I dag ska han informera personalen i Härnösand om läget.

Förbandscheferna träffade på onsdagen ÖB Håkan Syrén och generaldirektör Marie Hafström för att diskutera de nya sparkraven på försvaret. Vid mötet presenterades en bantad organisation, där förband, skolor och staber läggs ner.

Militären försvinner i Luleå, Arvidsjaur, Karlsborg, Eksjö och Uppsala enligt förslaget från försvarsledningen.

Starka reaktioner kommer från bland annat Norrbotten. Om flygflottiljen F 21 läggs ner försvinner uppemot tusen arbetstillfällen.

För Härnösands vidkommande innebär förslaget att verksamheten helt försvinner. Det innebär att Västernorrlandsgruppen som organiserar hemvärnet avvecklas. I 19 i Boden kommer troligen också att avveckla skjutbanorna på Härnön som nyligen rustats upp. Sedan tidigare har det bestämts att Sjöstridskompaniet i Härnösand avvecklas. Det beslutet togs i fjol sommar och innebär att 17 arbetstillfällen försvann.

- Jag kan inte gå in i några detaljer innan jag har pratat med personalen per telefon under torsdagen. Under fredagen kommer jag att vara i Härnösand, säger Jan Mörtberg.


OLA THELBERG
070-218 31 09