Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militära planer för Mali väcker oro

Annons

Efter det att FN gett sitt stöd för ett militärt ingripande mot militanta islamister i Mali ökar pressen på alla parter.

FN kräver att militära metoder bara används om andra vägar stängs.

Läget i Mali är rörigt, med en interimsregering i söder (efter en militärkupp) som inte kontrollerar hela landet. I norr har militanta islamister och en regional befrielserörelse tagit kontroll bara för att senare bli oense sinsemellan.

De västafrikanska planerna på att med FN-stöd kasta ut islamisterna handlar om att sända dit en styrka på 3 300 man.

Extremiststyret i norr tillämpar sharialagar. En talesman för gerillan Mujao i staden Gao deklarerade på lördagen att två personer fått händer kapade i fredags, och att åtta andra har amputationer att frukta.

Bistånds- och människorättsgrupper varnar för att mer våld knappast vore en välsignelse.

En internationell militär intervention skulle sannolikt öka antalet kränkningar, säger Amnesty Internationals Afrikaforskare Salvatore Sagues.

Interimsregeringen i Bamako har prisat säkerhetsrådets beslut, men FN lägger också viss press på regeringen att hålla val våren 2013.

FN tror också att en styrka från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas skulle ha svårt att tampas med de ökenvana rebellkrigarna i norr.

Två rebellgrupper som visar förhandlingsvilja, islamiströrelsen Ansar al-Din och den tuaregiska befrielserörelsen MNLA, har efter säkerhetsrådets enhälliga beslut upprepat att de vill bidra till en fredlig lösning - men de är starkt kritiska till en militär intervention, deklarerade de unisont i fredags. De två grupperna har i alla fall enats om att avstå från allt agerande som riskerar att orsaka konfrontationer.

FN har förväntningar på att tuaregerna ska vara part i en politisk lösning.

Ansar al-Din och MNLA förhandlar med Malis interimsregering och har lovat respektera Malis gränser och motverka terrorism. Men båda rörelserna är inhemska och uppfattas som mer moderata än de internationellt influerade islamistgrupper de från och till varit lierade med: jihadiströrelserna Enhet och heligt krig i Västafrika (Mujao) och al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim).

Enligt FN:s beräkningar har konflikterna lett till att 400 000 människor är på flykt.

Mer läsning

Annons