Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikkelsen flitig på bio i vinter

Vinterns seriefigur på de svenska biograferna: Mads Mikkelsen.

Vi möter honom som rysk kompositör, som enögd och stum viking och som hjälte

i ett actionspäckat familjeäventyr.

Det är kul att få göra saker som skiljer sig från varandra, säger Mads Mikkelsen till TT Spektra.

Eftersom dessa tre filmer - "Coco Chanel & Igor Stravinskij", "Valhalla rising" och "Clash of the titans" - i tur och ordning kommer från Frankrike, Danmark och USA är det lätt att tänka sig att de ingår i en strategisk karriärplan.

Ingen karriärist

Men så är det definitivt inte, säger Mikkelsen.

Jag har egentligen aldrig försökt få ett internationellt genombrott. Jag har inte fokuserat på min karriär, utan jag har tagit roller i filmer som jag trodde jag skulle tycka om.

Den första av de tre filmerna är "Coco Chanel & Igor Stravinskij" som har premiär på fredag. Där spelar Mikkelsen den legendariske ryske kompositören.

Tuffaste rollen

Han hade, trots att han var gift, ett långvarigt förhållande med modeikonen Chanel.

Det var ett av de tuffaste jobb jag någonsin haft, säger han med ett skratt. Jag var tvungen att lära mig franska och ryska och att spela piano - allt inom loppet av två veckor.

I filmen spelar Mikkelsen för en gångs skull en person som verkligen funnits.

Stravinskij var en människa som hade ett behov av att bli accepterad av samhället. Därför blev mottagandet av "Våroffer" så knäckande för honom.

Spelar viking

Uruppförandet i Paris 1913 orsakade kalabalik.

Han visste att han var ett geni, han visste att han skapat ett mästerverk och han förstod inte varför inte alla andra kunde inse det. Det där plågade honom i åratal.

I mars kommer Nicolaj Winding Refns brutala vikingafilm "Valhalla rising", där Mikkelsen spelar där en stum och enögd man.

Senare nästa år kommer megabudgetfilmen "Clash of the titans", som utspelas i grekisk forntid och där Sam Worthington leder ett gäng äventyrare i kamp mot diverse monster. Mikkelsen spelar en av äventyrarna.

När jag var liten såg jag sådana här filmer. Nu när jag är 43 får jag själv möjligheten att vara med i en, säger han.