Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Sjölund röstade emot sitt parti: "Partienighet och lojalitet kan bara sträcka sig till en viss gräns"

Mikael Sjölund gick emot sitt eget parti när landstingsstyrelsen på torsdagseftermiddagen skulle rösta om BB/förlossningen på Sollefteå sjukhus.
- Man kan inte begära att vi ledamöter för ett feministiskt parti ska rösta för att avveckla vården för kvinnor och barn, säger han i en kommentar.

För två veckor sedan valde John Åberg att gå emot sitt parti i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det vållade stora reaktioner inom partidistriktet, som uppmanat honom att avgå.

Läs också: John Åberg om uppmaningen att avgå.

Rekationerna på Sjölunds ställningstagande lär bli något liknande. I en skriftlig kommentar säger han att dagens beslut var långt ifrån enkelt.

- Jag har varit aktiv Socialdemokrat i över 20 år och aldrig röstat mot mitt parti. De personer som nu kommer höja rösterna och kräva min avgång är personer som jag under många år har betecknat som mina nära vänner, säger han i uttalandet.

Enligt Mikael Sjölund har det underlag som presenterats visat att det finns en risk för konsekvenser för patienter som inte är acceptabla. Han menar att den beräknade kostnadsminskningen inte står i relation till de konsekvenserna.

- Vi som parti borde vara intresserade av att villkorslöst utreda möjligheterna till ett sammanhållet vårdområde innan några fler beslut tas om utbudsförändringar, säger han i det skriftliga uttalandet.

Den 30 juni fattade Landstingsfullmäktige beslut om ortopedin på Sollefteå sjukhus. En fråga som även den skarpt delade socialdemokraterna i länet. Men både John Åberg och Mikael Sjölund, valde att stanna hemma den gången. My Larsson däremot röstade emot och har sedan dess inte varit välkommen i socialdemokraternas partigrupp.

John Åberg berättade under det mötet för Allehanda att socialdemokraternas partigrupp hade en omröstning dagen före beslutet.

– Där yrkade jag att den akuta ortopedin ska vara kvar i Sollefteå. Men det förslaget stöddes endast av oss tre från Sollefteå, sade han.

– Eftersom jag varken får rösta emot majoritetens förslag eller avstå från att rösta finns inget annat alternativ än att inte delta i dagens sammanträde, sade Mikael Sjöund

Åberg sade samtidigt att han ville spara sig till de ännu tyngre beslutet senare på hösten. Det visade han i Hälso- och sjukvårdsnänmnden nu senast och nu har Mikael Sjölund gjort detsamma i Landstingsstyrelsen.

Hur det går i Landstingsfullmäktige, 26-27 oktober, återstår att se. My Larsson är fortfarande med utan sitt partis stöd. Men varken Åberg eller Sjölund har hittills avslöjat hur de kommer att göra.

- Jag måste få återkomma till det. Det är inget beslut som tas förhastat, säger Sjölund

Läs också: Sjölund och Åberg deltog inte i beslutet om ortopedin.

Läs också: Kramfors arbetarekommun tycker inte att Åberg gjorde fel.