Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket saknar 29 miljarder kronor för 2016

Migrationsverket behöver 29 miljarder kronor ytterligare jämfört med den tidigare prognosen för att klara sitt uppdrag för 2016.

Annons

Mellan 140 000 och 190 000 asylsökande väntas komma till Sverige under 2015. Det är mer än dubbelt så många som Migrationsverket räknade med i somras.

Om två år beräknas kostnaderna bli 73 miljarder kronor och Migrationsverket behöver 29 miljarder kronor ytterligare för att klara sitt uppdrag för 2016.

Myndigheten påpekar att prognosen är väldigt osäker.

– Vi konstaterar att den nuvarande flyktingsituationen saknar motstycke i modern tid. Vi ser bilder på människor som bokstavligen vandrar från Grekland, över Balkan och Tyskland och mot Norden. Fler än någonsin söker asyl i Europa, men det finns ingen gränskontroll och ingen exakt siffra, säger generaldirektören Anders Danielsson på Migrationsverkets presskonferens.

– Det har uppstått en flyktingkorridor via Grekland och in i Europa och Sverige påverkas, fortsätter han.

Prognos för 2016

29 000-40 000 av årets asylsökande är ensamkommande barn. 2016 ligger beräkningarna på mellan 100 000 och 170 000 asylsökande, varav 16 000-33 000 är ensamkommande barn.

– EU:s och enskilda medlemsstaters agerande kommer att ha en avgörande betydelse för hur många asylsökande som når Sverige framöver, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

När det gäller kostnaderna för Migrationsverkets anslag, ersättningar och bokostnader för asyltiden och kommunersättningar för de som fått uppehållstillstånd är siffrorna för 2015 27,5 miljarder kronor, 2016 60,2 miljarder och 2017 73 miljarder.

Rop på hjälp

I många delar är prognosen ett enda stort rop på politisk hjälp från Migrationsverkets sida.

"Den kraftiga ökningen av asylsökande som kommer till Sverige gör att Migrationsverkets nuvarande kapacitet inte längre räcker till för att ge ett ordnat mottagande till nya asylsökande. Migrationsverket bedömer att det kommer att saknas mellan 25000 och 45 000 boendeplatser vid slutet av året, och risken finns att behovet inte täcks trots alla extraordinära boendelösningar som ses över för tillfället. Även nästa år kommer behovet av boendeplatser att vara mycket stort".

– Bilden är väntad, säger migrationsminister Morgan Johansson om prognosen på en pressträff i Rosenbad.

– Vi befinner oss i en allvarlig situation och har gjort det ganska länge.

Hittills har Sverige klarat läget och nu gäller det att gå vidare med de förslag som lagts, säger han och nämner bland annat den lag som kommer att tvinga kommuner att ta emot flyktingar och högre ersättningar till kommunerna.

– På sikt är detta inte hållbart och vi måste få till en bättre fördelning i Europa.

– Detta kommer att påverka de offentliga finanserna, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Den här kostnadsutvecklingen är inte hållbar, fortsätter hon och nämner till exempel avräkning på biståndet.

I arbetet kommer vissa områden att värnas, till exempel vård, skola och omsorg samt åtgärder som skapar jobb.

– Det kommer att ta längre tid att nå balans i de offentliga finanserna.

Magdalena Andersson räknar med att den budget som är lagd kommer att gå igenom, med de förslag som finns.

– Vi kommer både att behöva spara och låna, säger Andersson.

Hur mycket som kommer att tas från biståndet ska diskuteras vidare.

I första hand kommer det att handla om kostnadsbesparingar, inte skattehöjningar, enligt Andersson.

Johan Hallnäs/TT