Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket: "Säkerhetspolisen har varit här"

Migrationsverket känner till att det kan finnas IS-anhängare i länet.

– Självklart gör vi vår plikt om det uppstår oro, säger Cecilia Borgh, enhetschef vid Migrationsverket i Kramfors.

Annons

Just nu finns lite drygt 6 500 asylsökande människor i Västernorrland, det vill säga i hela länet, uppdelat på två av Migrationsverkets enheter.

Läs också: Säkerhetspolisen vill ha in tips efter larmet från asylboendet

Signalerna om att det kan ha funnits – och kan finnas – IS-anhängare i länet överraskar inte Cecilia Borgh i Kramfors eller Tobias Brännlund, enhetschef i Sundsvall.

– Jag kan bara uttala mig generellt, men kan bekräfta att Säpo har varit här. Jag tycker vi har ett bra samarbete med både gränspolisen och Säpo, säger Tobias Brännlund, som ansvarar för Migrationsverket i Härnösand, Timrå, Sundsvall och Ånge.

Han går inte in på några detaljer, men berättar att så fort Migrationsverkets personal misstänker att det förekommer någon form av risk, så anmäls detta omedelbart.

– Dessutom skriver vi incidentrapporter, när vi bedömer att det är fara för vår personal, säger Tobias Brännlund.

Cecilia Borgh bekräftar också att det har hänt saker, som har medfört att de har gått vidare till polisen och Säkerhetspolisen.

– Känner man oro är det bättre att anmäla en gång för mycket.

– Det handlar om anmälningar, som vi tror kan vara av intresse, säger hon.

Läs även: Terrorexperten om uppgifterna: "Inte förvånande"

Migrationsverkets personal får även information av Säkerhetspolisen om hur saker ska hanteras om det uppstår oro.

– När vi gör en anmälan till Säpo är det inte längre vårt jobb – och vi får heller ingen återkoppling, säger Cecilia Borgh.