Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket måste börja lita på tron – både på kristna konvertiters ord och på pastorernas intyg

Pingst Integration vädjar till Migrationsverket att för det första respektera religionsfriheten och lita på konvertiters bekännelse om kristen tro, och för det andra att lita på våra pastorers intyg som bekräftar det som har skett i församlingsmedlemmars tro och liv.

Bakgrunden till denna vädjan är vår erfarenhet av att en del av våra församlingsmedlemmar inte blir trodda av Migrationsverket när de berättar att de har blivit kristna. Deras tro ifrågasätts på grundval av påstått bristande irrelevant teologisk faktakunskap.

Vi har dock stor förståelse för att den här frågan är komplex och att det är oerhört svårt att veta om en konversion grundar sig på en genuin personlig, religiös övertygelse eller inte. Men vi anser att en människas inre övertygelse inte är en sekulär myndighets uppgift att avgöra.

I dess djupaste mening kan ingen människa eller myndighet fälla en dom över en annan människas tro.

I dess djupaste mening kan ingen människa eller myndighet fälla en dom över en annan människas tro. Som pastorer i olika församlingskontexter har vi däremot möjlighet att följa människors tro, liv och utveckling. Vi leder människor in i den kristna tron, är med vid de avgörande besluten, vi döper, vi sitter i själavårdssamtal, vi undervisar, vi svarar på frågor, vi ber tillsammans och vi ser hur våra medlemmar växer i sin tro.

Christian Mölk,

pastor i Pingst Härnösand, Pingst Integration

Hans Erik Bylund,

Botkyrka Pingst, ordförande Pingst Integration

Daniel Alm,

Västerås, föreståndare Pingst – fria församlingar i samverkan

 

Läs också:

► Ledare: I Sverige får man byta religion

Att simulera kristen tro svårare än Migrationsverket tror

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel