Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migranter vägrar lämna buss på Centralstationen i Sundsvall

Migrationsverket kallade på polis för att få biträde vid Centralstationen i Sundsvall i lördags där en grupp syriska flyktingar vägrar lämna en buss.
På söndag morgon hade flyktingarna fortfarande inte lämnat bussen.

Läs också: Migrationsverket har fattat beslut: Nu går bussen till Viskan

Strax efter klockan sju på lördagskvällen ringer personal från Migrationsverket polisen och uppger att de vill ha biträde på Centralstationen.

Läs också: Därför vill flyktingarna inte lämna bussen på Centralstationen

– Det är helt Migrationsverkets ärende, vi är bara där för att biträda. Alltså se till att det inte blir bråk, säger Maria Forsberg, polisbefäl i Sundsvall.

Flyktingarna på bussen har rest från Ljungbyhed under dagen. Innan bussen kom till Centralstationen i Sundsvall har den varit till Migrationsverkets boenden i Viskan, 51 kilometer väster om Sundsvall, och boendet på Åstön, 43 kilometer norr om Sundsvall. En del av passagerarna klev av på dessa boenden, men omkring 25 personer stannade kvar på bussen.

Läs också: Flyktingar vägrade stanna på Åstön

– De vill inte stanna där då de tycker det är för ensligt. De vill att Migrationsverket stå för resan tillbaka till Malmö, säger Marlene Westberg från Migrationsverket.

Hon jobbar med att hitta en lösning på situationen på plats.

– Vi erbjuder att köra dem tillbaka till de boenden vi erbjudit dem, annars får de själva ta sig härifrån, säger Marlene Westberg på söndagmorgonen och berättar att stämningen är lugn på platsen.

– De har själva letat sig till McDonalds där de äter frukost.

Men något annat boende är inte aktuellt för flyktingarna

– Vi har inga andra platser, så det finns inget förhandlingsutrymme.

Busschauffören har kört den sträcka som är tillåten på ett arbetspass och kan inte köra vidare. En ny busschaufför är på väg, men inte för att köra vidare.

Flyktingarna på bussen har erbjudits att kliva av på Sundsvalls Centralstation för att själva ombesörja resan till Malmö. Ett erbjudande som inte heller har accepteras.

Enligt Sundsvalls tidnings reporter på plats är flera av personerna på bussen barn. Stämningen ska vara lugn och sansad.