Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migranter räddade vid Libyens kust

Annons

Libyens kustbevakning har räddat 84 migranter sedan deras båt havererat i havet utanför Tripoli, rapporterar nyhetsbyrån Lana. Migranterna, som kom flera olika länder i Afrika, uppges vara oskadda.

Efter olyckan sent i onsdagskväll fördes de till al-Zawiya väster om Tripoli och lämnades över till organisationer som bekämpar människosmuggling, enligt myndigheterna.

Libyen med sin långa kustlinje används ofta som transitland för migranter som vill ta sig till Europa.

Till Libyen och andra medelhavsländer går migrantströmmarna söderifrån ofta via det utfattiga Niger. Där upptäcktes häromdagen hårt åtgångna kroppar av tiotals migranter som antas ha dött av törst i ett försök att ta sig nordvästerut över gränsen till Algeriet.

De ska ha ingått i en grupp om över 100 människor som gav sig av i två fordon från den nigeriska staden Arlit redan i september. När en av bilarna gick sönder fick migranterna vänta där medan den andra vände tillbaka till Arlit för att hämta reservdelar, säger en säkerhetskälla till AFP i huvudstaden Niamey.

Vi tror att migranterna var i öknen i sju dygn. På den femte dagen lämnade de bilen för att leta efter vatten, säger källan.

Bara 21 klarade sig, varav två kunde vända åter till Arlit. 19 lyckades ta sig till Tamanrasset i Algeriet - en sträcka på cirka 50 mil i obarmhärtig öken. Men där skickade myndigheterna bara tillbaka dem till Niger.

Övriga, minst 87 personer, dukade i oktober under, och har hittats utspridda i öknen först nu.

Kropparna var upplösta, det var fruktansvärt, säger Almustafa Alhacen från den lokala hjälporganisationen Aghir Inman till AFP.

Han tillägger att en del hade "ätits av schakaler och andra vilddjur".

Över hälften av de döda uppges ha varit barn.

Mer läsning

Annons