Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Microsoft köper Nokia

Annons

Microsoft köper Nokias mobiltelefonenhet för motsvarande 47,1 miljarder kronor. Vd Stephen Elop går tillbaka till Microsoft, vilket väcker kritiska frågor från fackhåll.

Nokiaaktien rusar på börsen.

Att sälja är rationellt rätt men känslomässigt svårt, sade Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa vid en presskonferens.

Mottagandet av Nokias smarta mobiler Lumia har varit bra på marknaden, enligt Siilasmaa. Men att förmå konsumenter att våga byta till något nytt kräver samtidigt stora satsningar som kostar, resurser som Nokia inte har. Det har Microsoft, som å andra sidan inte har haft telefonerna, konstaterade ordföranden.

Microsofts vd Steve Ballmer gjorde sitt bästa för att lugna finländarna om vad affären kommer att innebära för landets ekonomi och arbetsmarknad.

Finland kommer att vara vårt center för forskning och utveckling. Vi har inga planer på att genomföra förändringar i var i världen arbetet utförs. Vi kommer att göra investeringar i Finland, sade Ballmer vid presskonferensen.

Nokia står för nära 40 procent av näringslivets F&U, forskning och utveckling, i Finland.

Köpet är ett steg vidare i det samarbete som företagen inledde 2011, då Nokia började använda Microsofts Windows-mjukvara i sina telefoner.

Nokias aktie rusar på börsen och handlades under förmiddagen omkring 40 procent över öppningskursen.

Robert Scoble, författare och en av USA:s mest inflytelserika teknikbloggare, säger till TT att förvärvet inte förvånar honom. Köpet ger främst Microsoft patenter och expertis när det gäller hårdvara (läs kompetens att kunna bygga telefoner och andra produkter). Nokia för också med sig personal som förstår marknaden, har kontakter och inarbetade leverantörer.

Men köpet ger dem inte ett varumärke, Microsoft tror inte på varumärket Nokia. Budskapet här är "vi ska skapa vår egen hårdvara", inom ett år kommer det att finnas en Microsoft-telefon att köpa i butikerna.

Avtalet innebär att Microsoft får tillgång till Nokias patent i tio år. Efter affären ska Nokia koncentrera sig på nätverksbolaget Nokia Siemens Networks, som svarar för nätverksinfrastruktur.

Så vad vi har i dag är ett bolag som har en nätverksdel, NSN, som åtminstone just nu gör hyggliga vinster, man har ett kassaflöde från patentportföljen som kommer att finnas kvar och man har en mycket starkare finansiell ställning eftersom man fått 5,5 miljarder euro från Microsoft i köpeskilling, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Swedbank.

TT: Många kritiker hävdar tvärtom att prislappen är väldigt låg. Varför har de fel?

Det handlar om vilka förväntningar man har kring möjligheten att vända telefonerna till något som är lönsamt över tid. Tror man att Nokia var förmögna att göra det på egen hand, då är det alldeles för billigt. Men tror man inte det så är det här en fullt acceptabel och till och med bra prislapp.

Nokias vd Stephen Elop lämnar bolaget och övergår till Microsoft. Risto Siilasmaa blir chef för ledningsgruppen efter Elop tills vidare. Ekonomichefen Timo Ihamuotila blir tillförordnad vd för den del av verksamheten som blir kvar inom Nokia, enligt Yle.

Försäljningen väcker frågor om vilken roll Stephen Elop spelat och om han förberett affären ända sedan han tillträdde som Nokiachef, säger Kalle Kiili, huvudförtroendeman för Nokias högre tjänstemän i Tammerfors. Elop gick över från Microsoft till Nokia hösten 2010.

Det finns saker som inte verkar vara en ren slump. Och ofta visar det sig att de inte är det heller, säger Kiili till FNB.

Enligt Kiili var 5,44 miljarder euro för mobilenheten "skamlöst billigt". Han fruktar att Microsoft, som kommit långt i utvecklingen av en egen telefonverksamhet, bara köper ut en konkurrent från marknaden.

Tero Kuittinen vid Alekstra i New York kallar köpet för ett stort mysterium. Enligt honom trodde analytiker att Nokia skulle vänta minst ett år för att se hur dess Lumiamobil säljer innan man fattade något radikalt beslut.

Det ser ut som om något skulle ha hänt som tvingar fram det här, nu sålde de nog mobilerna för ett mycket billigt pris, säger Kuittinen till Yle.

Fakta: Mer om Nokiaaffären

Affären väntas vara klar under det första kvartalet 2014, och innebär förutom köpet av mobiltelefontillverkningen också en licensiering av Nokias samtliga patent och karttjänster.

Avtalet måste godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheter.

Genom affären övergår 32 000 Nokiaanställda till Microsoft. Av dem jobbar 4 700 i Finland.

Nokia var tidigare världens största producent av mobiltelefoner. Men de senaste åren har företaget tagit mycket stryk, både på grund av att krisen har påverkat efterfrågan men också för att bolaget blivit frånsprunget på den viktigaste marknaden, de smarta telefonerna.

Mer läsning

Annons