Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Micael Grenholm på Teologisk söndag i Örnsköldsviks församlingshem

Micael Grenholm besökte 23 februari ett nära fullsatt Örnsköldsviks församlingshem för en föreläsning om ”Mirakel i vår tid”. Där ställdes frågorna om mirakler sker i dag, och går de i så fall att dokumentera?

Micael är författare, föreläsare och pastor i Mosaikförsamlingen i Uppsala.

Han började med att visa med bibelcitat från både Matteusevangeliet och Jakobs brev som säger att vi har fått ett uppdrag att bland annat bota sjuka. Micael blev intresserad av huruvida mirakler verkligen sker i vår tid redan som 15-åring. Detta intresse hade sedermera fått honom att samla fakta i ämnet i en bok ”Dokumenterade mirakler” som kom ut i fjol.

Under sammanställandet har han kommit i kontakt med ateister och skeptiker som menar att detta är redan gjort och man till och med har bevisat att många som fått bön blivit sjukare än de som inte fick det.

Micael har använt begreppet ”vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön” (VOTEB). Han menar att många tillfrisknanden inte går att förklara vetenskapligt, och att detta ger oss anledning att tro att mirakler existerar. Inom till exempel katolska kyrkan är det välkänt eftersom det är ett kriterium vid helgonförklaringar. Micael redogjorde också för flera slående tillfrisknanden i Sverige.

De som inte tror att mirakler sker kallas naturalister, och Micael anser att dessa befinner sig i ett besvärligt underläge, bland annat då det räcker med ett mirakel för att visa att mirakel finns.

Många frågar sig varför inte alla böner om tillfrisknande besvaras positivt. Men Grenholm menar att då skulle paradiset finnas redan här på jorden. Istället ser han att vi får uppleva glimtar av paradiset genom de mirakel som sker.

Per Sundin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel