Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mexiko stänger elbolag

Ett tusental poliser tog kontroll över den mexikanska huvudstadens elbolag natten till söndagen.

Bolaget, som försörjer över 25 miljoner människor med el, ska stängas för sitt enorma slöseri och ineffektivitet, meddelade regeringen Vid midnatt hade ett tusental poliser - utan vapen men i kravallutrustning - tagit kontroll över huvudkontoret och anläggningar i flera andra orter, rapporterar mexikansk press.

Elbolaget Luz y Fuerza del Centro, LFC, förlorade enligt regeringens skrivelse 32,5 procent av den energi det köpte eller genererade förra året. Motsvarande förluster för det federala elbolaget CFE var cirka 10 procent. LFC har också alltsedan sin tillblivelse 1994 fått ideliga statliga bidrag utöver budgeten - bara mellan 2001 och 2008 ökade dessa överföringar med över 200 procent, skriver tidningen La Jornada. LFC:s kostnader är nästan dubbelt så höga som dess försäljningsintäkter, och inget annat elbolag i världen uppvisar liknande förluster och ineffektivitet, konstaterar regeringen i sin skrivelse.

Oro och osäkerhet bland de anställda och förhandlingar med myndigheterna har föregått helgens drastiska polisaktion, som tycks ha kommit helt överraskande för elfacket SME. Regeringen försäkrar att pensioner ska fortsätta att betalas ut och att ersättningar till anställda ska utgå enligt gällande kollektivavtal, och säger också att ingen privatisering ska göras.

Bolagets faktiska operationer ska övertas av det federala energibolaget CFE.