Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest trogna och minst trogna publiken – så ser snittet ut i SHL

Är det för många matcher? Eller är hemmalaget dåligt? Publiksnittet i SHL-klubbarna så här långt varierar kraftigt. Se vilka lag som toppar publiklistan här och vilka som ligger sist.

Den schweiziska hockeyligan NLA är den första europeiska liga som någonsin gått över ett publiksnitt på 7000 åskådare. Slutsnittet landade på 7026 åskådare där Bern har dragit mer än sitt strå till stacken med ett snitt på 16 145 åskådare som högsta snitt, enligt siffror från hockeysverige.se.

I jämförelse kämpar SHL med publiksiffrorna. Bästa totalsiffra och snitt är överlägset Frölunda, följt av Malmö och Djurgården. Sist på listan ligger jumbon Karlskrona med 4661 i snitt. Modo, som kämpade med publiktillströmningen i inledningen av säsongen, är fjärde sämsta i den här ligan.

Skellefteå AIK valde i höstas att påbörja planerna för ombyggnation av Skellefteå Kraft Arena och reducera antalet platser, delvis på grund av de låga publiksiffrorna. I stället för det klassiska antalet 6001 ska arenan få plats för cirka 5500 personer, till stor del för att det ska kännas intimare för publiken när det är få på plats. 152 nya sittplatser skapas och ståplatser försvinner, enligt uppgifter till Norran.

Men det finns en annan sida av myntet. Eftersom arenorna skiljer sig stort i fråga om publikkapacitet blir det förändringar i listan över hur lagen fyller sina hemmaarenor, vilket gör stor skillnad för känslan på arenan.

HV71 har ett publiksnitt fram till den 1 mars som fyller Kinnarps arena till 93 procent, medan Örebro fyller Behrn arena till 92 procent och Skellefteå fyller Skellefteå Kraft till 91 procent.

Sämst i den ligan är Malmö som fyller sin Malmö arena, som tar 13000 personer, till 58 procent i snitt. Linköping ligger på 66 och Modo på 65 procent i Fjällräven arena.

Med årets publiksnitt hemma om 4932 hittills den här säsongen barkar det åt att Modo slår nytt bottenrekord i publiksnitt i Fjällräven center om snittet inte höjs innan säsongsavslutningen. Förra året låg snittet på 5383 efter säsongen spelats klart.

Fotnot: Efter matchen på tisdagskvällen höjdes Modos totala publiksnittt till 5354, en ökning om 36 åskådare.