Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messias – mäktigt och mästerligt

/

Kyrkbänkarna vibrerade när körerna avslutade Messiasoratoriet med Halleluja kören.
Publiken stod upp – som seden varit sedan uruppförandet 1742 i Dublin när kung Charles I ställde sig upp – men hade nog önskat stå på tårna efter den mäktiga upplevelsen.

Annons

Det blev en lång kväll, nästan tre timmar med en lång paus och en kväll fylld av skön musik, mästerliga arior, körsång i små och stora grupper, följsam orkestrering, starka toner, glädje hos korister och solister – och dirigenten Mika Lidén med alla medverkande i sin hand. Att få ett 70-tal korister, fyra solister och en orkester på 15 personer att göra en distinkt paus innan en avslutande fras kräver sin ledare.

Hallelujakören var mäktig, med stämmor och röster i olika nyanseringar och i olika grupperingar och var det som satte pricken över i:et, men fram till dess fanns många pärlor att njuta av. Solisterna, med en gemensam nämnare i Piteås musikliv, framförde berättelsen om profetiorna om Messisas med arior och recitativ. Anna Risberg med sin mjuka och starka altstämma, sopranen Linnea Pettersson, som nådde otroliga höjder i sin röst, basen Daniel Åberg med stark och distinkt stämma och tenoren Adam Wahlberg med många svåra koloraturpartier i sina arior.

Och körerna – tack!

Hur många ord oratoriet innehåller framgick inte i programmet – men det är en stor textmassa.

Oratoriet framförde på engelska och all text fanns med i programmet som ingick i biljettpriset. Allt fanns dessutom i svensk översättning som gjorde det lättare att följa med när kören sjöng the Lord hath spoken it eller He shall speak peace unto the heathen (han skall förkunna fred för folken)

Ett utropstecken var aria och kör från Jesaja 40:9 O thou that tellest good tiding (Gå upp på ett högt berg).

Oratoriet gavs i Sollefteå kyrka på lördagkvällen (det är 37 år sedan förra gången) och i Ytterlännäs kyrka på söndagen. Båda med fullsatta kyrkbänkar. Och båda med åhörare som gick hem med den mäktiga Hallelujakören kvar i kroppen.

Annons